LA MULTI ANI 2017 !!!
Blat :
8 oua
8 lg zahar
8 lg ulei
9 lg faina
un praf sare
Crema :
5 oua
8 lg zahar
200 ml lapte
1 fiola esenta de vanilie
10 g gelatina granulata (1 plic)+50 ml apa rece
500 ml smantana pentru frisca
3 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
1 compot ananas
Decor :
2 banane
2 kiwi
1/2 compot piersici
1 compot mandarine
1/2 compot visine
700 ml smantana pentru frisca
4 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
1 plic gelatina transparenta
Mod de preparare :
Blat : intr-un castron mixam spuma albusurile cu praful de sare, adaugam zaharul, mixand pana se topeste, apoi galbenusurile frecate cu uleiul treptat, ca la maioneza, iar la urma faina. Amestecam cu miscari circulare si turnam compozitia in forma (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit la 160 grade Celsius, circa 30 minute. Facem testul scobitorii. Dupa ce blatul s-a racit, il taiem in 2.
Crema : ouale le mixam cu zaharul, apoi adaugam laptele. Punem cratita de inox cu fund dublu pe foc mediu, amestecand mereu, pana obtinem o crema de consistenta unei smantani. Luam de pe foc si acoperim cu folie alimentara . Lasam la rece.
Hidratam gelatina in apa rece, timp de 10 minute, apoi o topim, fara sa o fierbem . Peste gelatina topita adaugam 2-3 linguri din crema rece, apoi incorporam peste restul de crema. Amestecam bine si adaugam esenta de vanilie , ananasul taiat cubulete mic si apoi smantana pentru frisca batuta spuma amestecata cu 3 lg zahar pudra cu aroma de vanilie.
Asamblare : tapetam tava in care am copt blatul cu folie alimentara, intindem o parte din crema cat sa acoperim fundul tavii, apoi asezam 1/2 blat insiropat cu suc de ananas, apoi restul de crema si blatul. Dam tava la frigider de seara pana dimineata.
A doua zi rasturnam tortul invers pe un platou dreptunghiular, asezam fructele deasupra si imbracam tortul in smantana pentru frisca batuta spuma, la care am adaugat zaharul pudracu aroma de vanilie .
Deasupra , peste fructe intindem cu lingura gelatina transparenta pregatita dupa instructiunile de pe plic. Dam din nou la rece pana in momentul servirii.
Un super mega bun tort !! 🙂
Mersi Geta !! 🙂 Te pup !! La multi ani cu sanatate si bucurii acolo unde esti 🙂
Varianta mai simpla si mai ieftina : forma de tort o tapetam cu folie alimentara, asezam rondele de portocala si kiwi una linga alta, inclusiv pe margini, apoi intindem o parte din crema-1/2 blat insiropat-restul de crema si 1/2 blat. A doua zi rasturnam invers. Puntem folosi o forma rotunda de tort d=26 cm sau chiar d=28 cm atunci cand coacem blatul, apoi asamblam tortul tot in forma rotunda.
Buna Mirela.As dori sa fac tortul,dar,in loc de ananas din compot-sa pun mango din compot si zmeura(congelata)….oare ar merge? Si deasupra sa pun doar zmeura…multumesc….
Merge , dar gustul este total altul:) Spor si astept o poza daca se poate .
O sa-ti spun,cum a iesit….multumesc pentru ca mi-ai raspuns asa repede….ai retete foarte bune,am facut destule retete de pe blogul tau….astazi am terminat prajitura intercontinental,maine fac prajitura cu crema de lamaie..felicitari…tine-o tot asa…
multumesc ! Voi posta in continuare pentu ca imi place tare mult sa fac retete 🙂
Buna Mirela….tortul a fost fin,usor,light-intr-un cuvant exceptional!!!! Felicitari!!! Iti doresc mult succes in continuare….o zi faina…
mersi:) o zi faina si tie !