Tort “Cusma lui Guguta”

Aluat :

150 g smantana acra (25%)

200 g unt (80%) rece

100 g zahar

50 ml vodka sau cognac

1 lgt bicarbonat

450 g faina

 

2 borcane visine in compot

 

Crema :

1 kg smantana acra 30% (nu frisca !)

200 g zahar pudra cu aroma de vanilie

 

Decor :

50 g ciocolata neagra

 

Mod de preparare :

Aluat : intr-un castron amestecam smantana cu bicarbonatul, adaugam apoi untul rece ras, vodka (vodka sau cognacul aurotul de a fragezii aluatul, deci nu trebuie omis ) si zaharul si mixam putin. Cernem faina si framantam un aluat usor lipicios. Aluatul il invelim in folie alimentara si il dam la frigider pentru 60 minute.

Scoatem aluatul din frigider si il cantarim. Eu am avut 940 g . Aluatul il impartim in 2 : o bucata de 440 g si una de 500 g . Din prima bucata de aluat intindem o foaie ( 30×35 cm ) pe care o taiem in fasii lungi de ( 5x30cm ) x 7 bucati, iar din a doua foaie ( 40×30 cm ) intinsa cu sucitorul vom taia ( 5×30 cm) x 8 buc. Eu am masurat cu ruleta.  Pe fiecare dreptunghi am asezat in sir visinele din compot pe care le-am pus la scurs de suc, intr-o strecuratoare de inox, imediat ce am pus aluatul la frigider. Lipim capetele de aluat deasupra visinelor si sigilam bine cu degetele. Rulourile le asezam cu imbinarea in jos, in tava mare de aragaz (30×40 cm ) tapetata cu hartie de copt.

Rulourile asezate in tava le intepam cu furculita din loc in loc, apoi dam tava la cuptor, la 180 grade Celsius, pentru circa 20 minute. Sunt coapte cand devin usor maronii deasupra. Rulourile le lasam sa se raceasca .

Peste tava de aragaz asezam un platou, rasturnam invers si dezlipim hartia de copt. Separam cu grija rulourile, cu un cutit .

Trebuie atentie mare, deoarece rulourile sunt fragede si se rup foarte usor.

 Crema : smantana o mixam pana se intareste, apoi adaugam zaharul pudra cu aroma de vanilie.

Asamblare : pe un platou vom aseza straturi de 5-4-3-2-1 rulouri cu visine, iar intre straturi vom pune crema. Deasupra radem ciocolata neagra (45%).

Punem tortul la frigider de seara pana dimineata sau pana la pranz. Rulourile se vor inmuia de la smantana fermentata , acra.

 

Pregatiti acest tort pentru ca este super mega delicios !

Spor la prajiturit !! 🙂

 

Sursa

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.