Cozonac cu nuca

Aluat :
500 g faina
un praf de sare
7 g drojdie uscata (1 plic)
180 ml lapte
100 g zahar
100 g unt
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
3 galbenusuri
1 ou

Umplutura :
200 g nuci macinate
2 albusuri
4 lg zahar
1 lg cacao
1 lg rom

Uns deasupra :
1 galbenus
3 lg lapte

Mod de preparare :
           Aluat : punem intr-o craticioara, pe foc, laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat.  Lasam pe foc pana fierbe putin laptele si zaharul se topeste. Dam deoparte si adaugam coaja rasa de lamaie. Lasam sa se racoreasca putin. Intr-un lighenus de plastic cernem faina, adaugam praful de sare, drojdia uscata, laptele racorit ( dar nu fierbinte ), esenta de vanilie, untul topit si racorit si el, cele 3 galbenusuri, oul intreg si framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Ungem cu ulei aluatul si il asezam in lighenasul de plastic. Il acoperim cu un prosopel curat si apoi il asezam intr-un loc ferit de curentii de aer.

Lasam sa dospeasca 1 ora.

        Umplutura : mixam spuma tare cele 2 albusuri, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste . Aceasta bezea o amestecam cu nucile macinate, cu rom-ul si pudra de cacao. Omogenizam, amestecand cu o lingura , prin rasturnare.

Aluatul dospit, il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 2. Fiecare parte o intindem cu mainile si asezam umplutura.

Rulam cele 2 parti, apoi le impletim si le asezam in tr-o tava de cozonac (31*16 cm) tapetata cu hartie pentru copt.

Lasam cozonacul in tava sa creasca, pentru inca 1 ora, il ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linguri de lapte, apoi il dam la cuptorul preincalzit.

Dupa 20 minute , daca observati ca se rumeneste prea tare coaja cozonacului, asezati o hartie de copt peste el si lasati mai departe la cuptor. (cam 40-45 minute in total)

Lasam cozonacul sa se raceasca, acoperit cu un prosopel curat, apoi putem felia si servi.

 

Un cozonac cu nuca absolut delicios si pufos !

Sursa mea de inspiratie .

7 Comentarii

  1. Cristina

    Arata senzational!!!Multumim pentru participare!

    Răspuns
  2. Mirela Goleanu

    Daca nu erai tu, cine stie cand imi gaseam timp sa postez un cozonac … 🙂

    Răspuns
  3. Adina

    Felicitari pentru acesti cozonaci infuriati!:)

    Răspuns
  4. Timea

    Ce frumos si bun!

    Răspuns
  5. Anonymous

    o reteta f buna .Felicitari!!!!!am incercat-o si mi-au iesit fff buni si frumosisi pufosi

    Răspuns
  6. Cristina V

    Wow! Asta chiar arata superprofi! Nice! Faina si ideea chiftelutelor in aluat. La mai multe :)!

    Răspuns
Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare zi noutatile de pe miremirc.ro

Recomandari

Translate

Similare:

Bougatsa-Placinta greceasca cu crema de gris

Bougatsa-Placinta greceasca cu crema de gris

10 foi de placinta (300 g) 150 g unt Umplutura : 1 l lapte 180 g gris un praf de sare coaja rasa de la 1 lamaie esenta de vanilie 4 oua 100 g zahar 50 g unt Sirop : 250 ml apa 200 g zahar coaja de la 1 lamaie 1 lingurita scortisoara (sau 1 baton scortisoara) 1 lgt...

Placinta greceasca cu vanilie si piersici

Placinta greceasca cu vanilie si piersici

Ingrediente : 400 g foi de placinta 1 compot de piersici (720 g) 3 oua mari 350 ml lapte 150 g zahar un praf de sare 2 lgt zahar vanilat coaja rasa de lamaie 110 g unt topit si racit Decor : zahar pudra Mod de preparare : Scurgem piersicile din compot si le taiem...

Pasca cu smantana

Pasca cu smantana

Aluat : 150 g unt rece (80%) 200 g faina 70 g zahar 2 galbenusuri coaja rasa de lamaie 1 plic zahar vanilat Umplutura : 800 ml smantana (20%) 6 galbenusuri 8 albusuri 4 lg gris 6 lg faina cernuta 10 lg zahar esenta de vanilie Mod de preparare : Aluat : untul rece...