Cozonac cu nuca
Aluat :
500 g faina
un praf de sare
7 g drojdie uscata (1 plic)
180 ml lapte
100 g zahar
100 g unt
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
3 galbenusuri
1 ou
Umplutura :
200 g nuci macinate
2 albusuri
4 lg zahar
1 lg cacao
1 lg rom
Uns deasupra :
1 galbenus
3 lg lapte
Mod de preparare Cozonac cu nuca :
Aluat : punem intr-o craticioara, pe foc, laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat. Lasam pe foc pana fierbe putin laptele si zaharul se topeste. Dam deoparte si adaugam coaja rasa de lamaie. Lasam sa se racoreasca putin. Intr-un lighenus de plastic cernem faina, adaugam praful de sare, drojdia uscata, laptele racorit ( dar nu fierbinte ), esenta de vanilie, untul topit si racorit si el, cele 3 galbenusuri, oul intreg si framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Ungem cu ulei aluatul si il asezam in lighenasul de plastic. Il acoperim cu un prosopel curat si apoi il asezam intr-un loc ferit de curentii de aer.
Lasam sa dospeasca 1 ora.
Umplutura : mixam spuma tare cele 2 albusuri, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste . Aceasta bezea o amestecam cu nucile macinate, cu rom-ul si pudra de cacao. Omogenizam, amestecand cu o lingura , prin rasturnare.
Aluatul dospit, il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 2. Fiecare parte o intindem cu mainile si asezam umplutura.
Rulam cele 2 parti, apoi le impletim si le asezam in tr-o tava de cozonac (31*16 cm) tapetata cu hartie pentru copt.
Lasam cozonacul in tava sa creasca, pentru inca 1 ora, il ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linguri de lapte, apoi il dam la cuptorul preincalzit.
Dupa 20 minute , daca observati ca se rumeneste prea tare coaja cozonacului, asezati o hartie de copt peste el si lasati mai departe la cuptor. (cam 40-45 minute in total)
Lasam cozonacul sa se raceasca, acoperit cu un prosopel curat, apoi putem felia si servi.
Un cozonac cu nuca absolut delicios si pufos !
Arata senzational!!!Multumim pentru participare!
Daca nu erai tu, cine stie cand imi gaseam timp sa postez un cozonac … 🙂
Felicitari pentru acesti cozonaci infuriati!:)
Ce frumos si bun!
o reteta f buna .Felicitari!!!!!am incercat-o si mi-au iesit fff buni si frumosisi pufosi
Multumesc frumos 🙂
Wow! Asta chiar arata superprofi! Nice! Faina si ideea chiftelutelor in aluat. La mai multe :)!