Bougatsa placinta greceasca cu gris
10 foi de placinta (300 g)
150 g unt
Umplutura :
1 l lapte
180 g gris
un praf de sare
coaja rasa de la 1 lamaie
esenta de vanilie
4 oua
100 g zahar
50 g unt
Sirop :
250 ml apa
200 g zahar
coaja de la 1 lamaie
1 lingurita scortisoara (sau 1 baton scortisoara)
1 lgt miere
Decor :
zahar pudra si scortisoara macinata
Mod de preparare Bougatsa-Placinta greceasca cu gris :
Sirop : intr-o craticioara punem apa, zaharul, coaja de lamaie si scortisoara (batonul sau scortisoara macinata) , pe foc mediu. O lasam sa fiarba pana se topeste zaharul, circa 2-3 minute. Luam de pe foc si adaugam mierea.
Umplutura : laptele si sarea le punem intr-o cratita pe foc mediu, pana cand incep sa fiarba, apoi adaugam grisul trepat, amestecand cu un tel, pana se ingroasa. Adaugam esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si untul. Lasam deoparte si acoperim cu folie alimentara.
Ouale le mixam cu zaharul pana se topete zaharul, apoi le adaugam in 3 transe peste crema fierbinte.
Asamblare : topim 150 g unt.
Ungem tava (20×30 cm) cu unt topit, apoi cele 5 foi de placinta le ungem cu unt topit si le punem una peste alta; le dam la cuptor pentru 10 minute, la 180 grade Celsius . Adaugam apoi crema fierbinte peste foile usor rumenite si celelalte 5 foi unse cu unt topit. Taiem placinta in 8 bucati. Coacem la 180 grade Celsius, circa 30-40 minute.
Peste prajitura fierbinte punem siropul racit (cu lingura, trepat). Lasam sa se raceasca, apoi o decoram cu zahar pudra amestecat cu scortisoara macinata.
Retete asemanatoare gasiti mai jos :
Placinta cu iaurt si sirop
Placinta cu iaurt
Sarailie
Spor la prajiturit ! 🙂
Sursa mea de inspiratie :
Bougatsa – Placinta greceasca cu crema de gris
0 Comentarii