Tort Puzzle
Blat vanilie :
3 oua mari
150 g zahar
1 fiola esenta de vanilie
100 ml ulei
100 ml lapte
180 g faina
1 plic praf de copt (10g)
Blat cacao:
6 oua
180 g zahar
120 g faina
1 plic praf de copt (10g)
50 g cacao
6 lg ulei
Crema :
1 kg mascarpone
500 g Nutella
Sirop :
250 ml apa
2 lg zahar
Decor :
amarettini
cacao
ciocolata rasa
Mod de preparare Tort Puzzle :
Blat vanilie : Mixam galbenusurile cu 50 g zahar, adaugam esenta de vanilie, uleiul treptat si laptele, albusurile batute spuma cu restul de 100 g zahar, iar la final faina amestecata cu praful de copt (cernute). Coacem compozitia in forma de tort (d=25 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 20-25 minute.
Blat cacao : albusurile le mixam spuma, adaugam zaharul mixand pana se topeste, apoi galbenusurile pe rand, faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao (cernute), iar la final uleiul. Amestecam cu o lingura, prin miscari circulare. Coacem in aceeasi tava, la aceeasi temperatura.
Blaturile reci le taiem in 3.
Sirop : fierbem apa cu zaharul circa 5 minute. Lasam sa se raceasca.
Crema : eu am impartit cantitatea in 2, adica : cu 500 g mascarpone si 250 g Nutella am uns blaturile (4 la numar), iar cu cealalta jumatate am imbracat tortul si am uns ambele parti ale blatului alb si partea de deasupra a tortului (deci crema am impartit-o in 4).
Asamblare : pe un platou asezam un blat cacao, il pensulam cu sirop dar nu foarte mult, il ungem cu crema, apoi blat vanilie insiropat putin, crema si tot asa pana ungem 4 blaturi cu crema. Ultimul blat nu il ungem si este de cacao ca si primul. Un blat vanilie ramane deoparte.
Dam tortul la congelator pentru circa 20 minute. Asezam pe partea superioara o farfurie putin mai mica decat diametrul tortului, apoi cu un cutit ascutit, decupam un con din tort taind in jurul farfuriei, la un unghi de 45 grade .
Scoatem cu grija conul taiat, ungem in interiorul tortului cu crema, asezam blatul de vanilie insiropat putin si uns cu crema.
Impingem cu mainile blatul de vanilie spre interior, ungem cu crema, apoi rasturnam conul in gaura obtinuta.
Ungem tortul cu jumatate din crema, apoi il decoram. Dam la frigider pentru cateva ore.
Cel mai bun tort !!
Spor la prajiturit ! 🙂
Sursa : http://www.laurasava.ro/2015/04/11/tort-puzzle/
Alte retete de tort cu ciocolata :
0 Comentarii