Tort Parisul in flacari
Foi :
5 oua
4 lg zahar
4 lg faina
2 lg cacao
2 lg ulei
Bezea cu nuci :
7 albusuri
7 lg zahar
1 lg faina
200 g nuci prajite si macinate
Crema :
7 galbenusuri
200 g zahar
500 ml lapte
5 lg faina (amidon alimentar)
250 g unt (80%)
2 lgt esenta de vanilie
2 banane coapte
Sirop :
100 ml apa
3 lg zahar (sau 3 plicuri zahar vanilat)
2 lg rom
Decor :
300 ml smantana pentru frisca
1 lg cu varf zahar pudra
2 lg cacao
bilute colorate si de cacao pentru decor
sau
Decor 2 :
200 g ciocolata
150 ml frisca lichida
100 g unt
Mod de preparare Tort Parisul in flacari :
2 Foi : Intr-un bol mixam 2 albusuri spuma tare cu un praf de sare, apoi adaugam 2 lg zahar, uleiul, cele 2 galbenusuri, iar la final 2 lg faina amestecate cu 1 lg caco. Omogenizam bine si intindem compozitia intr-o forma de tort (d=24 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor , la 180 grade Celsius, circa 15-20 minute.
Repetam cu restul ingredientelor ramase si mai coacem o foaie de blat.
Bezea cu nuci : mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare, adaugam zaharul si faina amestecata cu nucile prajite si tocate mai mare. Asezam compozitia in aceeasi forma si dam la cuptor pana se rumeneste deasupra.
Crema : cele 7 galbenusuri le mixam cu zaharul. 100 ml lapte rece il amestecam cu amidonul, restul de 400 ml il punem sa dea un clocot. Laptele rece amestecat cu amidonul il turnam in fir subtire peste laptele de pe foc, apoi aceasta compozitie o turnam peste galbenusurile spuma. Punem cratita pe foc mic (sau pe aburi, daca nu aveti o cratita cu fund dublu). Amestecam pana se ingroasa compozitia . Dam deoparte si lasam sa se raceasca. (Daca cumva are cocoloase, putem folosi mixerul).
Untul moale de la temperatura camerei il mixam spuma , apoi punem cate o lingura din crema de vanilie peste unt, amestecand mereu, ca la maioneza. Adaugam esenta de vanilie, apoi bananele maruntite cu ajutorul unei furcuilte.
Sirop : apa o amestecam cu zaharul si o punem pe foc mic pentru 10 minute. Dm deoparte de pe foc si adaugam rom-ul .Lasam sa se raceasca si cu el insiropam cele 2 foi de cacao si bezeaua cu nuci.
Decor : frisca lichida o batem spuma tare, apoi adaugam cele 2 linguri de cacao si mixam mai departe pana la omogenizare.
Decor 2 : topim pe aburi cele 3 ingrediente. Lasam sa se racoreasca putin, apoi intindem glazura deasupra si pe margini.
Asamblare : foaie cacao-sirop – 1/2 crema-bezea cu nuci – sirop – 1/2crema-foaie cacao – sirop – glazura.
Sursa cu unele modificari facute de mine 🙂
Super tort ! Incercati-l ca merita . Este absolut delicios!
Absolut delicios! Imi place tare mult.
Arata foarte bine, iar combinatia bezea cu nuca si sirop cu rom imi place foarte mult! O saptamana frumoasa!
Vai cum arata,acum ma gandeam la tine gasesc cele mai faine prajituri…..o zi faina!!
Arata de milioane tortul.Pup!
Superb tortuletul tau!De gust nici nu mai spun, delicios la maxim!Pup!
Multumesc fetelor 🙂 Va pup !
Iai dar cum poate sa arate!!!
Eu sunt o gurmanda,si acum imi trebuie si mie prajiturica din asta!!!
Imi place mult acest tort inflacarat. 🙂 Felicitari!
Senzationale deserturile tale!!te felicit!
Multumesc fetelor ! Va pup ! 🙂
Ce faci cu cele 4 galbenusuri din cele 2 blaturi?.MUltumesc entru raspuns Catrina
Catrina : 2 galbenusuri la o foaie si 2 la cea de-a doua foaie.