Tort Napoleon
Foi :
400 g unt (80%) rece
620 g faina
150 ml apa rece
1 lg otet (9%)
2 oua
3 lg vodka
un praf de sare
Crema :
7 galbenusuri
360 g zahar
100 g faina
1300 g lapte
esenta de vanilie
230 g unt (80%)
Mod de preparare :
Foi : intr-un pahar punem apa rece, vodka si otetul. Peste adaugam ouale amestecate cu praful de sare. Lasam deoparte.
Cernem faina si punem untul rece de la frigider taiat cubulete. Cu un cutit tocam pana obtinem un aluat sfarimicios. Facem o adancitura si punem lichidul obtinut mai sus.
Framantam un aluat elastic, pe care il cantarim si il impatim in 12 bucati. Formam 12 bile de aluat, pe care le invelim in folie alimentara si le dam la frigider pentru 1 ora.
Scoatem cate 1 bila de aluat din frigider, restul le lasam la rece, intindem cu sucitorul pe foaia de copt presarata cu faina. Decupam un cerc cu d=23 cm pe care il intepam cu furculita . Cu cat avem mai multe intepaturi pe aluat, cu atat foaia se va coace mai drept. Eu am copt si pe fundul tavii pe care am presarat faina. E mai usor de copt foile pe hartia de copt. Coacem foile in cuptorul preincalzit, la 220-230 grade Celsius, circa 4-5 minute, pana cand se rumenesc putin.
Crema : galbenusurile le mixam cu zaharul, adaugam faina, amestecand bine, apoi laptele rece treptat. Punem pe foc mediu, amestecand pana cand se ingroasa . Luam de pe foc si adaugam cele 30 g unt si esenta de vanilie. Acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Untul moale de la temperatura camerei il mixam bine, apoi adaugam cate 1 lg treptat din crema rece mixata putin.
Asamblare : ungem fiecare foaie cu cate 3-4 linguri de crema. Imbracam tortul in marginile copate pe care le-am maruntit cu mixerul sau cu un sucitor.
Dam tortul la frigider pentru minim 24 ore, timp in care foile se vor inmuia de la crema.
Un tort fabulos !
Spor la prajiturit ! 🙂
Sursa mea de inspiratie :
https://gotovim-doma.ru/recipe/1000-tort-napoleon
Alte retete cu foi :
0 Comentarii