Tort Malaga
1 pahar = 150 ml
Blat :
3 oua
1 pahar zahar
1/2 pahar ulei
1 pahar faina + 2 lg faina
1 lgt praf de copt
Bezea nuci :
4 albusuri
6 lg zahar
4 lg nuci macinate (arahide, alune…)
Crema :
300 ml lapte
1 plic budinca de vanilie (40 g)
6 lg zahar
2 lg esenta de rom
1 lgt gelatina granulata
300 ml smantana pentru frisca
100 g stafide inmuiate in rom
Sirop :
5 lg apa
1 lg esenta de rom
1 lg zahar
Glazura :
100 g ciocolata neagra Nestle
3 lg smantana pentru frisca
Decor :
150 ml smantana pentru frisca
150 ml frisca lichida
100 g ciocolata neagra Nestle
Mod de preparare Tort Malaga :
Blat : mixam ouale cu zaharul , adaugam uleiul treptat, mixand , iar la urma faina amestecata cu praful de copt , cernute. Omogenizam cu o spatula si intindem compozitia in tava (25×35 cm) tapetata cu hartie de copt.
Bezea : intr-un castron mixam spuam albusurile, adaugam zaharul, mixand pana se topeste si obtinem o bezea ferma si lucioasa. la urma adaugam nucile macinate. (eu am folosit arahide decojite, prajite si macinate). Compozitia o amestecam cu o spatula si o intindem peste blatul crud de mai sus.
Coacem in cuptorul preincalzit, la 150 grade celsius, circa 50 minute.
Blatul rece il taiem in 2 pe latime.
Glazura : topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca. Aceasta glazura o intindem pe cele 2 blaturi.
Crema : din zahar, lapte si praf de budinca pregatim o crema, pe care o lasam sa se raceasca.
Smantana pentru frisca o mixam spuma si o adaugam peste crema racita si mixata putin, lingura cu lingura.
Adaugam esenta de rom, stafidele inmuiate in rom cat sa le acopere (lasate de seara pana dimineata sau pentru minim 5 ore), apoi gelatina hidratata in 2 lgt apa rece si topita . Omogenizam si dam crema la frigider pentru 20 minute.
Asamblare : 1/2 blat cu bezea si glazuta de ciocolata-crema-1/2 blat cu bezea si glazura de ciocolata (glazura sa fie peste crema). Blatul de deasupra se insiropeaza cu siropul.
Tortul il imbracam in frisca iar marginile le imbracam cu decoratiuni din ciocolata topita.
Dam tortul la frigider de seara pana dimineata, apoi feliem si servim.
Spor la prajiturit ! 🙂
Sursa mea de inspiratie :
Tort "Malaga" cu rom si stafide
Alte retete cu stafide si rom :
Potcoave cu stafide si rom
Prajitura cu stafide si Nutella
Tort rapsodia aromelor
0 Comentarii