Tort Latte Macchiato
Blat :
125 g unt moale
125 g zahar
un praf de sare
2 oua mari
75 g faina
50 g amidon
1 lgt cu varf praf de copt
3 lg cu lapte
Crema iaurt :
750 g iaurt cremos (grecesc 10% grasime)
250 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 plic gelatina granule (10 g)
200 ml smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
Crema ness :
450 g iaurt cremos (grecesc 10% grasime)
160 g zahar brun
3 lg ness
1/2 plic gelatina granule (5 g)
100 ml frisca lichida (sau smantana pentru frisca)
Decor :
100 ml frisca lichida
1 lg cacao
Mod de preparare Tort Latte Macchiato :
Blat : intr-un castron mixam putin untul, adaugam apoi zaharul si zaharul vanilat, circa 3-4 minute, ouale pe rand, praful de sare, iar la final faina amestecata cu amidonul si praful de copt. La sfarsit de tot adaugam laptele. Omogenizam si turnam compozitia intr-o forma (d=26 cm) tapetata cu hartie de copt. dam la cuptor , pana cand blatul devine auriu deasupra.
Lasam blatul sa se raceasca, apoi il scoatem din forma si il dezlipim de hartie. Il asezam la loc in forma rotunda si pregatim crema.
Crema iaurt : intr-un castron mixam iaurtul cremos (eu am folosit iaurt greces oly 10% ) cu zaharul .Gelatina o hidratam in 80 ml apa rece, timp de 10 minute, apoi o topim pe foc mic, amestecand mereu, fara sa dea in clocot. Luam din iaurtul dulce 2 lg si le amestecam cu gelatina topita, apoi adaugam peste restul de iaurt din castron.
Smantana pentru frisca o mixam spuma si o adaugam si pe ea peste iaurt.
Peste blatul din forma turnam jumatate din crema de iaurt si punem la congelator tava circa 15 min sau la frigider circa 30 min.
Restul de crema de iaurt ramane la temperatura camerei.
Crema ness : intr-un castron mixam iaurtul cu zaharul brun, adaugam ness-ul, gelatina hidratata in 40 ml apa rece circa 10 minute si topita pe foc mic (in gelatina topita adaugam 2 lg din crema cu ness , apoi o amestecam cu restul de crema de ness), iar la sfarsit frisca lichida mixata spuma.
Punem din nou tortul la congelator circa 10 minute sau la frigider circa 20 minute, apoi intindem restul de crema de iaurt si lasam forma la frigider de seara pana dimineata. Cu un cutit trecut prin apa fiarta si sters de apa , il decupam din forma rotunda si il asezam apoi cu grija pe un platou.
Dupa ce am asezat tortul pe platou, il decoram cu frisca mixata spuma si cu pudra de cacao. Taiem feliile cu un cutit trecut prin apa fiarta si sters de apa.
Un tort foarte fin si absolut delicios ! 🙂
Spor la pregatit reteta !
Sursa : http://www.laurasava.ro/2012/02/20/tort-latte-macchiato/
Please follow and like us:
Ma bucur ca l-ai incercat, Mirela. Ti-a iesit tare frumos 🙂
excelent tort, o combinatie de straturi frumoasa, delcioasa, cremoasa si apetisanta, sigur are un gust demential 😀
Mersi Laura pentru reteta ! 🙂
Aurica : este excelent de bun, absolut delicios ! 🙂