150 g faina
1/2 lgt praf de copt
un praf de sare
60 g unt
2 lg zahar
2 oua 1 compot mare de visine (720 g)
4-5 lg dulceata de visine Blat cacao :
7 oua
250 g zahar
40 g unt
200 g faina
50 g cacao
1 lgt praf de copt Sirop :
250 ml suc din compot
1 baton scortisoara
3 cuisoare
2 lg zahar
200 ml Cinzano rosu Crema :
500 ml frisca lichida (sau 600 ml smantana pentru frisca + 3 lg zahar pudra)
1 plic gelatina granulata (sau 1 plic intaritor frisca) (optional) Decor : 400 ml frisca (sau 400 ml smantana pentru frisca +2 lg zahar pudra)
50 g ciocolata neagra Mod de preparare :
Foaie alba : framantam putin toate ingredientele, formam o bila pe care o invelim in folie alimentara si o dam la frigider pentru 1 ora. Aluatul il intindem intr-o forma rotunda (d=28 cm) cu mainile, apoi il intepam cu furculita din loc in loc si il dam la copt pentru circa 15 minute. Blat cacao : intr-un castron mixam spuma albusurile , adaugam apoi zaharul. Faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao, le incorporam cu o lingura pentru a nu se lasa compozitia, iar la final untul topit si racorit. Turnam compozitia in aceeasi forma rotunda tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru circa 30 minute. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il scoatem din forma si il taiem in 3 parti, pe orizontala. Sirop : intr-o craticioara, punem sucul de visine, zaharul, batonul de scortisoara si cuisoarele Lasam pe foc timp de 5 minute. Luam deoparte si scoatem batonul de scortisoara si cuisoarele, apoi adaugam Cinzano rosso. Lasam sa se raceasca. Crema : gelatina o hidratam in 75 ml apa rece, timp de 5-10 minute, apoi o topim pe foc mic, fara a o fierbe. Peste ea adaugam 2 lg din frisca batuta (cine foloseste frisca naturala aduaga zahar dupa gust), omogenizam bine, apoi incorporam restul de frisca. Asamblare : foaie alba insiropata – dulceata de visine – 1/3 blat cacao insiropat – 1/2 crema – visine din compot – 1/3 blat cacao insiropat – 1/2 crema – visine din compot – 1/3 blat cacao insiropat. Decor : mixam frisca spuma tare si imbracam tortul cu ea. Decoram cu cateva visine din compot si ciocolata neagra tocata. Pofta buna si spor la incercat reteta ! 🙂 Sursa mea : revista Practic in bucatarie
..L-am facut de revelion….mi-a iesit ft. bun si aspectuos…multumesc de reteta!!
La multi ani !..un an nou fericit!
La multi ani Camy ! Ma bucur ca l-ai pregatit ! 🙂