Tort cu vanilie si capsuni
Blat :
6 oua
un praf de sare
190 g zahar
30 g unt
190 g faina
esenta de vanilie
Crema de vanilie :
3 galbenusuri
100 g zahar
600 ml lapte
3 lg amidon alimentar
50 g unt
100 ml frisca lichida
capsuni (circa 500 g )
Decor :
200-300 ml frisca lichida
Mod de preparare Tort cu vanilie si capsuni :
Blat : Mixam ouale cu zaharul pe baie de aburi pana se topeste zaharul, apoi luam deoparte si mixam circa 10 minute, adaugam untul topit (il tinem pe foc pana devine putin auriu si are miros de alune, dar atentie sa nu se arda) si fierbinte in fir subtire, mixand mereu pana il incorporam tot. Adaugam faina cernuta, amestecand cu o lingura, cu miscari circulare. Compozitia o coacem intr-o forma de tort (d=28 cm), tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 200 grade Celsius, circa 12 minute. Dupa ce s-a racit, taiem blatul in 3.
Crema : intr-o craticioara galbenusurile le mixam cu zaharul, adaugam apoi laptele rece in care am dizolvat amidonul. Tinem cratita pe foc pana cand crema se ingroasa, apoi luam deoparte si adaugam untul moale de la temperatura camerei. Omogenizam, apoi budinca o acoperim cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca, apoi o tinem la frigider pentru 1 ora. Frisca spuma o incorporam in budinca scoasa de la frigider. Crema se imparte in 2 .
Asamblare : 1/3 blat-1/2 crema-capsuni taiate-1/3 blat-1/2 crema-capsuni taiate-1/3 blat-frisca spuma.
Spor la prajiturit ! 🙂
Sursa : http://www.bucataras.ro/retete/tort-cu-crema-de-vanilie-si-capsuni-46926.html
Alte retete cu capsuni :
Buna Mirela…vreau sa fac tortul,dar in loc de capsuni,vreau sa folosesc zmeura….as vrea sa-l insiropez,te rog sa-mi recomanzi un sirop potrivit ptr.blatul-pandispan si deasupra as vrea sa-i fac o glazura de ciocolata…multumesc mult….o zi minunata si spor la prajiturit
sirop: 200 ml apa se fierb cu 2-3 linguri zahar, circa 3 minute; iei de pe foc si adaugi esenta de vanilie.
glazura de ciocolata : 150 g ciocolata cu lapte + 1,5 lg unt + 2 lg lapte se pun intr-o cratita de inox cu fund dublu , pe foc mic, amestecand mereu pentru omogenizare sau pe baie de aburi.
spor la prajiturit iti doresc ! 🙂