Tort cu mousse de ricotta si frisca
Blat :
2 galbenusuri
4 albusuri
125 g zahar
150 g faina
3 g praf de copt
1 plic zahar vanilat
Mousse ricotta si frisca :
2 galbenusuri
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
16 g gelatina granulata (sau 8 foi)
500 g ricotta
400 ml smantana pentru frisca 35%
250 ml lapte rece
coaja rasa de la 1 lamaie
Decor :
150 ml smantana pentru frisca
1 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
Mod de preparare :
Mousse de ricotta si frisca :
Gelatina granulata o hidratam in putina apa rece, iar daca folosim foi de gelatina le hidratam in multa apa .
Mixam galbenusurile cu 80 g zahar, apoi adaugam laptele rece treptat. Punem craticioara pe foc mediu, amestecand pana incepe sa fie fierbinte, fara a da in clocot. Luam deoparte si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana se dizolva gelatina . Acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca. Din cand in cand amestecam in crema.
Ricotta o mixam cu restul de zahar, adica 120 g , zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.
Peste ricotta adaugam crema cu gelatina rece, apoi smantana pentru frisca batuta.
Blat : albusurile le mixam spuma, adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixand pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Agaugam galbenusurile pe rand, mixand putin dupa fiecare, iar la final faina cernuta cu praful de copt.
Compozitia obtinuta o turnam intr-o forma rotunda (d=24 cm, eu am avut una cu d=23 cm). Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 20minute. Facem testul scobitorii. Blatul rece il taiem in 2. partea de deasupra il taiem mai subtire si il taiem in 12 triunghiuri.
Decor : smantana pentru frisca si zaharul vanilat cu gust de vanilie le mixam bine. Cu frisca batuta vom forma 11-12 moturi peste crema, iar pe ele vom sprijini cate un triunghi de blat.
Asamblare : 1/2 blat-crema-decor- 1/2 blat taiat felii- zahar pudra.
Spor la prajiturit 🙂
Alte retete asemanatoare :
Tort cu ricotta si zmeura
Tort Limoncello
Sursa mea de inspiratie :
Tort cu mousse de ricotta si frisca
0 Comentarii