Tort cu frisca si rom
Blat :
125 g unt
200 g zahar pudra cu aroma de vanilie
5 oua
150 g faina
50 g amidon alimentar
1 plic praf de copt (10 g)
Crema :
250 ml lapte
100 g zahar
esenta de vanilie
10 g gelatina granulata
4 lg rom
400 ml smantana pentru frisca
1 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
150 g gem de caise
Sirop :
2 lg zahar
150 ml lapte rece
Decor :
400 ml smantana pentru frisca
2 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
colorant alimentar albastru
bombonele colorate
Mod de preparare Tort cu frisca si rom :
Blat : intr-un castron mixam untul moale de la temperatura camerei cu zaharul pudra, adaugam cate 1 ou pe rand, mixand mereu, apoi faina amestecata cu amidonul si praful de copt. Coacem in tava mare de la aragaz, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius. Lasam sa se raceasca, apoi il feliem in 3.
Sirop : caramelizam zaharul, apoi stingem cu laptele rece. Tinem pe foc pana se dizolva zaharul. Lasam sa se raceasca.
Crema : intr-o cratita punem laptele si zaharul, pana incepe sa fiarba. Luam deoparte si adaugam gelatina hidratata in 50 ml apa rece timp de 10 minute. Adaugam apoi rom-ul. Lasam sa se raceasca, apoi amestecam cu smantana pentru frisca batuta spuma si amestecata cu 2 lg zahar pudra.
Asamblare : tapetam o forma de cozonac cu folie alimentara, asezam 1 blat, il pensulam cu sirop rece, ungem cu gem de caise si punem jumatate din crema. Asezam al 2-lea blat insiropa, ungem cu gem si punem crema ramasa, apoi ultimul balt insiropat. acoperim cu folie alimentara si dam la frigider de seara pana dimineata.
A doua zi rasturnam invers tortul pe un platou si scoatem folia .
Decor : smantana pentru frisca o mixam spuma, adaugam zaharul pudra. Imbracam tortul in frisca, lasand deoparte 2 linguri, pe care le amestecam cu putin colorant alimentar albastru. Decoram deasupra cu frisca albastra si cu bombonele colorate.
Feliem tortul si servim.
Un tort usor, pufos si nemaipomenit de bun !
Spor la prajiturit !! 🙂
Sursa :
Alte retete cu rom :
0 Comentarii