Aluat :
140 g unt moale
200 g zahar pudra
6 oua
2 lg faina cernuta
200 g ricotta
200 g alune de padure prajite
3 lgt zeama de lamaie
Glazura :
7 lg gem de caise
2 l apa
50 g ciocolata neagra rasa
Decor :
alune de padure prajite
Pentru servit :
250 g mascarpone
2 lg miere de albine
Mod de preparare :
Aluat : Intr-un castron mixam untul moale de la temperatura camerei cu 100 g zahar pudra ( jumatate din cantitate ), adaugam apoi treptat galbenusurile de ou, omogenizand bine dupa fiecare. Incorporam faina cernuta, ricotta (separat, intr-un vas mic se bate ricotta cu furculita ), alunele de padure prajite (prajite intr-o cratita pe foc mic si amestecand mereu, sa nu se arda ) si sfaramate mai mare, iar la final zeama de lamaie.
Separat, mixam albusurile spuma tare, adaugam apoi zaharul pudra ramas. mixand pana se intareste spuma si adaugam peste aluatul cu alune prajite. Omogenizam, cu ajutorul unei linguri, prin rasturnare, cu miscari de jos in sus, de cateva ori, pentru a nu se lasa aluatul.
Compozitia obtinuta o rasturnam intr-o forma de tort (d=23 cm), tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru 35-40 minute. Facem testul cu scobitoarea : daca scobitoarea iese curata din aluat, inseamna ca este copt .
Lasam tortul in foma sa se raceasca, apoi il scoate si il asezam pe o farfurie.
Glazura : amestecam gemul de casise cu apa, apoi cu ajutorul blenderului vertical pasam bine si punem pe foc mic, pana cand gemul primeste o consistenta omogena, usor fluida.
Glazura o intindem peste tortul rece si o lasam din nou la rece, apoi radem 50 g ciocolata neagra deasupra.
Decor : cateva alune de padure prajite.
Pentru servit : tortul il feliem si il servim alaturi de mascarpone amestecat cu miere.
Pofta buna ! 🙂
Tare bine arata!! Fur o feliuta!!
Imi plac toate deserturile cu nuca, iar acesta este chiar apetisant!