
Blat cacao :
5 oua
5 lg zahar
2,5 lg ulei
5 lg faina
2 lg cacao
1 lgt praf de copt
esenta de rom
Insiropat blat :
1/2 cana lapte cald
1 lg Nesquik
Crema ciocolata cu lapte :
200 g ciocolata cu lapte
400 ml smantana pentru frisca
4 g gelatina granulata
Crema ciocolata alba :
200 g ciocolata alba
400 ml smantana pentru frisca
6 g gelatina granulata
Crema imbracat tortul :
200 ml smantana pentru frisca
150 g crema de branza (Philadelphia, Almette cu smantana…)
2 lg zahar pudra cu aroma de vanilie
Glazura :
100 g ciocolata neagra (50%)
10 lg smantana pentru frisca
ornamente de ciocolata
Mod de preparare :
Blat cacao : albusurile le mixam cu un praf de sare, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste si obtinem o bezea ferma si lucioasa. Adaugam apoi galbenusurile amestecate treptat cu uleiul, ca la maioneza si esenta de rom, mixam usor, iar la urma adaugam faina, pudra de cacao si praful copt, cernute. Omogenizam cu o spatula, cu miscari circulare. Compozitia o coacem in forma rotunda (d=25 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 20 minute. Facem testul scobitorii. Blatul rece, il taiem in 3. Eu l-am taiat in 2. Cred ca e mai ok un blat din 6 oua, deoarece este cam multa crema, dar oricum este un mega delicios tort.




Crema ciocolata cu lapte :
Gelatina o hidratam in putin apa, circa 10 minute, apoi o topim la microunde cateva secunde fara sa o fierbem, doar cat sa se topeasca granulele. Se poate topi si pe foc mic.
200 ml smantana pentru frisca o punem intr-o craticioara , pe foc mic, pana incepe sa fiarba; luam de pe foc si adaugam ciocolata bucateleL lasam cateva minute, apoi amestecam pentru omogenizare. La urma adaugam gelatina hidratata si topita si amestecam bine. Crema o lasam sa se raceasca , apoi o dam la frigider de seara pana dimineata.
Asa arata crema scoasa din frigider.

200 ml smantana pentru frisca ramasa o mixam cat sa prinda consistenta. Crema rece o mixam putin si pe ea si in ea adaugam in 3 transe din frisca batuta.


Crema ciocolata alba : procedam la fel ca si la crema de mai sus.



Asamblare tort : 1/2 blat insiropat – crema ciocolata cu lapte-1/2 blat insiropat – crema ciocolata alba.


Crema imbracat tortul : smantana pentru frisca o mixam cat sa prinda consistenta, apoi adaugam zaharul pudra cu aroma de vanilie si crema de branza amestecata putin cu o lingura. Mixam cele 3 ingrediente pana obtinem o crema pufoasa , cu care vom imbraca tortul .

Glazura : ciocolata neagra bucatele impreuna cu smantana pentru frisca le punem intr- o craticioara cu fund dublu de inox, pe foc mic pana se omogenizeaza. Lasam glazura sa se racoreasca, apoi o intindem pe deasupra tortului. Deasupra decoram cu ornamente de ciocolata.
Dam tortul la frigider de seara pana dimineata sau pentru minim 3 ore, apoi feliem cu un cutit ascutit.



Spor la prajiturit !! 🙂
Pentru cine doreste : https://www.youtube.com/watch?v=CyIgrjLDA_I
Cu siguranta-i delicios, parca-i simt aroma!