Tort caramel cu visine si ciocolata
Blat :6 oua
6 lg zahar
2 lg faina
2 lg amidon alimentar
2 lg cacao
un praf de sare
1 plic praf de copt Crema :
7 lg zahar
300 ml lapte
1 lg amidon alimentar
esenta de vanilie
1 plic gelatina granulata
100 ml suc de visine din compot
100 g ciocolata neagra sau cu lapte
300 g visine stoarse din compot
200 ml frisca lichida
Sirop :
200 ml apa
5 lg zahar
rom Glazura :
100 g ciocolata
1 lg unt
50 ml frisca lichida Decor :
150 ml frisca
1 lg cacao
1/2 plic praf intaritor pentru frisca
Mod de preparare Tort caramel cu visine si ciocolata :
Blat : mixam spuma albusurile cu zaharul, adaugam apoi galbenusurile pe rand, iar la final faina amestecata cu praful de copt, amidonul si praful de cacao.
Turnam compozitia intr-o forma rotunda de tort (d=28 cm), tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor . Facem testul cu scobitoarea.
Lasam sa se raceasca in forma, apoi o scoatem si o taiem in 2.
Crema :
Lingura de amidon o amestecam cu putin lapte rece. Intr-o craticioara (mai mare) caramelizam cele 7 lg de zahar, apoi adaugam peste laptele fierbinte (atentie ca se umfla si poate da afara din cratita), amestecand apoi amidonul dizolvat in laptele rece.
Lasam pe foc mic pana se ingroasa crema, amestecand mereu.
Luam de pe foc si cu ajutorul mixerului, pus pe o viteza medie, mixam cam 5-8 minute, adica pana obtinem o crema caramel. Lasam sa se raceasca.
Adaugam esenta de vanilie.
Gelatina o hidratam in 100 ml suc din compot de visine, apoi o topim pe foc mic, fara a o fierbe, deoarece isi pierde proprietatile.
Lasam sa se racoreasca, apoi o adaugam peste crema caramel racita. Adaugam si ciocolata taiata bucatele mici, iar la final frisca batuta spuma .
Omogenizam cu ajutorul unei linguri.
Sirop : intr-o craticioara punem apa cu zaharul, amestecand din cand in cand pana se topeste zaharul. Lasam pe foc mic sa fiarba cam 10 minute. Luam deoparte si adaugam 2 lg rom (sau mai mult). Cu acest sirop stropim cele 2 blaturi de cacao.
Asamblare : asezam 1/2 blat insiropat, deasupra punem crema. Peste crema asezam visinele stoarse din compot – 1/2 blat insiropat – glazura – decor.
Glazura : ciocolata, untul si frisca le topim pe aburi, lasam sa se racoreasca putin, apoi intindem deasupra.
Dam la rece pentru minim 3 ore sau de seara pana dimineata, apoi putem servi. Taiem cu un cutit trecut prin apa fierbinte.
Spor la gatit ! 🙂
Un tort usor amarui si racoros.
Un desert nemaipomenit!O duminica frumoasa!
Un tort pe gustul meu.
Zi minunata!
foarte apetisant!
Super gustos!
Superb tort! Imi mult plac si aromele folosite. Pup
Din nou minunat!!
Super bun si frumos.Pup!
E tare aratos si delicios!
Pup
Mmm, ce deliciu ai facut!!!Yummy!Pupici!
Dumnezeule , asta e combinatia fatala !!!! <3<3
chiar este o reteta foarte inspirata…
buna mirela,
imi place foarte mult tortul acesta (la fel ca multe alte retete de pe acest blog) si vreau sa-l fac dar nu am gasit in reteta cata frisca se pune in crema…ai putea sa-mi spui te rog ce cantitate de frisca se pune in crema?
iti multumesc anticipat,
isabela
200 ml frisca lichida 🙂
iti multumesc foarte mult,am facut deja blatul,maine e randul cremei.
va iesi o nebunie de tort 🙂
isabela