500 g faina 000
40 g drojdie proaspata
60 g zahar
1/2 lgt sare
1 lg esenta vanilie
coaja rasa de la 1 lamaie
260 ml suc Schweppes mandarin (sau Fanta de portocale)
80 ml ulei bucatele mici de rahat colorat Mod de preparare : Pregatim maia-ua : intr-un bol mic amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam putin suc. Acest amestec il turnam peste faina asezata intr-un castron mare. Lasam sa dospeasca 10 minute.
Adaugam apoi celelalte ingrediente si framantam pana ce aluatul se desprinde de pe maini si de pe peretii vasului. Ungem cu putin ulei peretii castronului si aluatul. Lasam la dospit 1 ora.
Dupa ce a crescut il impartim in 2 . Fuiecare bucata o intindem cu mainile si formam un dreptunghi., pe care presaram bucatele mici de rahat.
Rulam si la fel procedam cu cealalta foaie. Cele 2 rulouri le impletim si le asezam intr-o forma de cozonac, pe care am uns-o cu putin ulei si am tapetat-o cu hartie pentru copt.
Lasam sa creasca inca 1 ora , apoi stropim cu putin suc gazos si dam la cuptorul preancalzit, la foc mare, timp de 10 minute, apoi scadem temperatura aragazului si mai lasam 40 de minute.
Cozonacul este copt in momentul in care il ciocanim cu degetul si suna a gol.
Lasam sa se raceasca, acoperit cu un prosop, apoi putem felia si servi. Este absolut delicios . Sursa mea : Laura Laurentiu. Si o poza de aproape, ca sa vedeti cat este de pufos !! 🙂 Incercati-l cu incredere, dar masurati la fix ingredientele.
Prima felie pot sa o iau eu?
Foarte bine arata! vreau si eu o felie!
O pufosenie, pe saptamana viitoare am planificat, pana atunci servesc o felie!!! Pupici!
Preferatul sotului meu! Foarte bine arata!
Servesc o felie,ca prea bine arata.Pup!
Foarte bine arata! Mie imi place cu multa cioco!
Grozavvvvvvv!!!
imi puteti spune va rog cam la ce temperatura trebuie pus aragaul caci am cuptor pe curent si am intrat in ceata cu foc tare,foc incet.e prima data cind o sa fac cozonac.multumesc
Puneti cozonacul in cuptorul preincalzit la 200 grade, iar dupa 10 minute scadeti temperatura la 180.Lasati sa se coaca timp de 30-40 de minute. Spor la incercat reteta ! 🙂