Prajitura Vivienne
Blat 1 :
5 oua
5 lg faina
5 lg zahar
un praf de sare
Blat 2 :
5 oua
5 lg zahar
3 lg faina
2 lg cacao
un praf de sare
Crema :
4 oua
10 lg zahar
2 plicuri zahar vanilat
200 g unt (80%)
200 ml frisca lichida
150 g nuci prajite si macinate
esenta de migdale (2-3 picaturi)
Sirop :
350 ml apa
3 lg zahar
1 picatura esenta migdale
Decor :
50 g nuci prajite si macinate
Mod de preparare Prajitura Vivienne :
Blat 1 : intr-un castron, mixam spuma ouale cu praful de sare si zaharul, circa 15-20 minute. Lasam mixerul deoparte si adaugam faina cernuta; amestecam cu o lingura, cu miscari circulare. Compozitia obtinuta o turnam in tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt si o coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 15 minute. Facem testul scobitorii .
Blat 2 : mixam ouale cu sarea si zaharul 15-20 minute. Adaugam faina impreuna cu pudra de cacao cernute. Amestecam cu o lingura, apoi compozitia o coacem in tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt, la 180 grade Celsius, circa 15 minute, in cuptorul preincalzit.
Crema : mixam spuma ouale cu zaharul si zaharul vanilat, apoi punem pe baie de aburi pana cand crema se ingroasa . Lasam sa se raceasca.
Untul de la temperatura camerei il mixam putin, iar in el adaugam cate o lingura din crema racita. Adaugam esenta de migdale si nucile prajite si macinate, iar apoi frisca batuta spuma. Crema o impartim in 2.
Sirop : punem intr-o craticioara apa si zaharul si lasam circa 5 minute sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam esenta de migdale (sau rom cine doreste). Insiropam blaturile cu siropul rece.
Asamblare : blat cacao insiropat – 1/2 crema – blat vanilie insiropat – 1/2 crema – decor (50 g nuci prajite si macinate).
Lasam prajitura la rece circa 3 ore, apoi taiem felii cu un cutit trecut prin apa fiarta.
Excelenta ! Spor la prajiturit !
Sursa mea : prietena mea Andreea Monica .
Multumesc frumos pentru reteta : este delicioasa 🙂
Alte retete cu nuci :
Imi puteti spune, va rog, ce dimensiuni are tava folosita la aceasta prajitura?
23*35 cm