Prajitura Verdens Beste
Aluat fraged :
100 g unt moale
100 g zahar
4 galbenusuri
un praf de sare
1 lgt esenta de vanilie
100 g faina
1 lgt praf de copt stins cu 1 lgt otet
4 lg lapte
Bezea :
4 albusuri
un praf de sare
175 g zahar
1 lg zeama de lamaie
75 g felii de migdale prajite
Crema :
4 galbenusuri
100 g zahar
15 g unt moale
40 g amidon alimentar
450 ml lapte rece
2 lgt esenta de vanilie
5 g gelatina granulata
300 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare Prajitura Verdens Beste :
Aluat fraged : feliile de migdale le prajim putin, apoi le lasam sa se raceasaca.
Intr-un castron mixam 2 minute untul moale cu zaharul , adaugam galbenusurile pe rand, praful de sare, esenta de vanilie, praful de copt stins in zeama de lamaie, faina, apoi laptele. Compozitia o intindem cu lingura in tava (40*30 cm) tapetata cu hartie de copt.
Bezea : albusurile le mixam spuma cu praful de sare, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste , iar la urma zeama de lamaie treptat, mixand mereu. Bezeaua obtinuta o intindem peste foaia din tava, iar deasupra presaram feliile de migdale prajite usor.
Coacem prajitura in cuptorul preincalzit, la 160 grade Celsius, pentru 30 minute, stingem cuptorul si mai lasam minute. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca, apoi taiem in 2.
Crema : hidratam gelatina in circa 30 ml apa rece.
Galbenusurile le mixam cu zaharul, adaugam apoi amidonul, untul moale, si laptele rece treptat, amestecand sa nu se formeze cocoloase. Punem cratita pe foc mediu, amestecand mereu, pana se ingroasa. Tragem de pe foc si adaugam gelatina hidratata in apa si esenta de vanilie. Acoperim budinca cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit o mixam putin , iar peste ea incorporam smantana pentru frisca batuta spuma. Amestecam cu o ingura , apoi intindem crema intre cele 2 foi .
Dam prajitura la rece pentru minim 4 ore sau de seara pana dimineata. Taiem feliile cu un cutit trecut prin apa fiarta .
Prajitura Verdens Beste , adica ” Prajitura cea mai buna din lume ” a fost votata in anul 2002 cea mai buna prajitura de catre norvegieni (vezi Ana ? :))) , devenind astfel prajitura nationala. Se serveste la ocazii speciale. Ea a fost adusa in Norvegia, prin anii ’30, de catre un proprietar de cafenea, care a cumparat reteta cu 200 de coroane daneze, o suma foarte mare de bani pentru timpurile acelea .
Retete asemanatoare gasiti mai jos :
Spor la prajiturit !! 🙂
Sursa : http://pleziruri.ro/2016/02/27/prajitura-verdens-beste-prajitura-cea-mai-buna-din-lume/
0 Comentarii