Prajitura sultanului
Blat cacao :
9 oua
30 g amidon alimentar
30 g faina
100 g zahar
50 g cacao
50 g unt topit
100 g alune prajite macinate
Sirop :
150 ml apa
2 lg zahar
Crema vanilie :
5 galbenusuri
50 g amidon alimentar
600 ml lapte
20 g unt
100 g zahar
esenta de vanilie
Crema ciocolata 1 :
300 ml smantana pentru frisca
200 g ciocolata neagra (55%)
30 g zahar
1/3 crema vanilie
Crema alune :
5 g gelatina granulata
1 lg cognac
180 g alune prajite macinate
150 ml smantana pentru frisca
2/3 crema vanilie
Crema ciocolata 2 :
300 ml smantana pentru frisca
150 g ciocolata neagra (55%)
100 g zahar
Mod de preparare Prajitura sultanului :
Blat cacao : intr-un castron mixam 7 galbenusuri , 2 oua si zaharul, untul topit, faina amestecata cu amidonu, pudra de cacao si alunele prajite macinate, apoi albusurile batute spuma . Coacem prajitura in tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 220 grade Celsius, circa 10 minute. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il taiem in 2.
Sirop : zaharul si apa le punem intr-o craticioara, pe foc mediu si lasam sa fiarba circa 3 minute. Cu siropul racit insiropam cele 2 blaturi de cacao.
Crema vanilie : punem intr-o cratita, pe foc mediu, laptele si untul; galbenusurile le mixam spuma cu zaharul, apoi amidonul alimentar, iar peste ele adaugam laptele fierbinte in fir subtire, mixand mereu. Punem din nou pe foc pana cand crema se ingroasa, amestecand mereu, apoi luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.
Crema de ciocolata 1: smantana pentru frisca o batem spuma, adauam zaharul, apoi 100 g ciocolata topita. 100 g ciocolata topita o amestecam cu 1/3 crema de vanilie. Amestecam cele 2 crema , apoi crema obtinuta o intindem peste primul blat de cacao insiropat.
Crema alune : gelatina o hidratam in putin apa rece timp de 10 minute, apoi o topim pe foc mic , fara sa o dam in clocot sau la microunde cateva secunde. Gelatina hidratata si topita o adaugam peste 2/3 crema de vanilie , amestecam bine, apoi incorporam cognacul, alunele macinate si prajite si smantana pentru frisca batuta spuma. Crema de alune o intindem peste al-2-lea balat de ciocolata insiropat.
Crema ciocolata 2 : punem intr-o cratita smantana pentru frisca si zaharul, pe foc mediu, pana incepe sa fiarba; luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele. Lasam 3 minute, apoi amestecam si lasam crema sa se raceasca; rece o mixam spuma. Crema de ciocolata o intindem peste crema de alune. Dam prajitura la frigider pentru minim 4 ore sau de seara pana dimineata.
Taiem prajitura cu cu cutit trecut prin apa fierbinte, sters de apa.
Deliciu cu alune si ciocolata ! Spor la prajiturit !! 🙂
Sursa : http://forum.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/21180/Tortul-Sultanului/
Alte retete cu alune :
Mamma mia ! O sa incerc si eu reteta 😀
Ti-a iesit foarte frumoasa prajitura!
Am facut aceasta prajitura sub forma de tort acum vreo 7 ani dar imi aduc aminte ca a fost mult de munca la ea si multe vase de spålat 🙂 Mi-a luat mai mult timp pentru ca am facut si ornamente din ciocolata pentru decorarea. Dar este o prajitura foarte buna. Merita incercata macar o data daca aveti rabdare.
asa este 🙂 dar merita si este o prajitura/tort spornic(a)
Incercata! Concluzie..delicioasa,dar este cea mai solicitanta prajitura ever! Si nu fac de azi de ieri…
🙂 ma bucur ca ti-a placut; este o prajitura care merita repetata !
Ce fel de smantana pt frisca se foloseste?
35% grasime, LaDorna