Prajitura poloneza cu prune
Blat cacao :
5 oua
5 lg zahar
3 lg ulei
4 lg faina
2 lg cacao
1 fiola esenta de rom
Crema vanilie :
3 galbenusuri
200 g zahar
3 lg faina
2 lg amidon alimentar
500 ml lapte
esenta de vanilie
200 g unt (80%)
300 g prune deshidratate
rom
Glazura ciocolata :
150 g ciocolata
3 lg lapte
1,5 lg cu unt
Mod de preparare Prajitura poloneza cu prune :
Prunele uscate le hidratam in rom cu apa calduta (cine doreste poate hidrata prunele doar in rom) . Inainte de asamblarea prajiturii le punem intr-o strecuratoare, circa 30 minute , pentru a se scurge surplusul de lichid.
Blat cacao : mixam spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul, mixand bine, apoi incorporam galbenusurile frecate cu uleiul si esenta de rom. Amestecam cu miscari circulare, iar la sfarsit adaugam faina amestecata cu pudra de cacao cernute. Omogenizam si coacem compozitia in tava (25×35 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 15-20 minute. Facem testul scobitorii. Blatul rece il taiem in 2.
Crema vanilie : intr-o cratita punem galbenusurile cu zaharul si le mixam , adaugam amidonul si faina, apoi laptele treptat si punem pe foc mic, amestecand mereu, pana se ingroasa. Luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca. Untul moale de la temperatura camerei il adaugam peste crema rece pe care am mixat-o putin. Impartim crema in 2.
Glazura de ciocolata : punem cele 3 ingrediente intr-o cratita de inox cu fund dublu, pe foc mic, amestecand mereu pentru omogenizare. Eu am folosit ciocolata Nesttle noir (52%).
Asamblare : 1/2 blat cacao-1/2 crema vanilie-1/2 blat cacao-1/2 crema vanilie- prune deshidratate imbibate in rom -glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata o punem cu lingura peste prune.
Dam prajitura la frigider pana in momentul servirii, apoi o feliem cu un cutit trecut prin apa fierbinte, sters de apa.
Super delicioasa ! Spor la prajiturit ! 🙂
Alte retete cu prune :
mmmm …. deja mor de pofta