Prajitura „pacatul dulce”
Bezea nuci :
8 albusuri
10 lg zahar
2 lg amidon
200 g nuci macinate
Crema :
500 ml lapte
5 lg amidon
220 g zahar
2 fiole esenta de vanilie
300 g unt (80%)
Jeleu visine :
300 g visine congelate sau proaspete
150 g zahar
250 ml apa
2 lg zeama de lamaie
3 lg amidon alimentar
5 g gelatina granulata (1/2 plic)
Glazura :
150 g ciocolata alba
2 lg lapte
1 lg unt
Decor :
50 g ciocolata cu lapte
Mod de preparare :
Bezea nuci : impartim cantaitatile in 2 si coacem 2 foi astfel : mixam spuma albusurile, adaugam zaharul, mixand pana se topeste, iar la final nucile macinate amestecate cu amidonul alimentar. Amestecam cu o lingura. Coacem compozitia in tava (25*35 cm) tapetata cu hartie e copt, in cuptorul preincalzit, la 150 grade Celsius , cu usa cuptorului intredeschisa, circa 30-40 minute. Trebuie mai mult sa se usuce. La fel procedam si pentru a doua foaie.
Crema : punem intr-o cratita 400 ml lapte si zaharul, pana incep sa fiarba. Intre timp amestecam cele 100 ml lapte ramas cu amidonul si il turnam in fir subtire peste laptele fierbinte de pe foc, amestecand mereu cu un tel. Amestecam pana cand incepe sa se ingroase. Luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie, acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca. Untul moale de la temperatura camerei il mixam putin si in el adaugam treptat cate 1 lg din crema racita. Crema obtinuta o impartim in 2.
Jeleu visine : visinele congelate (eu asa am avut) le punem cu zaharul si 200 ml apa , intr-o cratita, pe foc mediu, pana incep sa fiarba. Eu am mai adaugam 2 lg zeama de lamaie. Amidonul il amestecam cu 50 ml apa rece ramasa, apoi il turnam in fir subtire peste visinele de pe foc, amestecand mereu. Amestecam putin, luam de pe foc si lasam sa se racoreasca putin (circa 10-15 minute), mixam visinele, apoi adaugam gelatina hidratata in putina apa rece timp de 10-15 minute (compozitia trebuie sa aiba in jur de 50 grade sau sa fie fierbinte daca atingem cu degetul). Lasam la temperatura camerei pana devine calduta .
Asamblare : bezea nuci-1/2 crema la congelator pentru 10-15 minute- jeleu visine caldut-la congelator pentru 10-15 mniute-1/2 crema-bezea nuci-glazura (amestecam ingredientele intr-o cratita, pe foc mic, pana se topesc)-decor (topim ciocolata intr-o punga pe care o scufundam in apa fiarta, apoi o lasam sa se racoreasca si decupam cu o foarfeca un colt al pungii, apoi trasam linii peste glazura).
Spor la prajiturit !! 🙂
Sursa mea de inspiratie ::
Alte retete cu jeleuri :
Ar fi ‘pacat’ daca nu as face asa ceva acasa decat sa cumpar toate porcariile din comert. Arata excelent si bauiesc ca la gust e divina ! Revin.
astept impresii 🙂