Prajitura mov
Baza :
250 ml lapte
3 lg zahar
150 g ciocolata neagra 50%
100 g unt 80%
400 g biscuiti Petite beurre
1 lg esenta de vanilie
Crema mov :
450 g afine
150 g zahar
zeama de la 1 lamaie
100 ml apa
1 plic gelatina granulata
250 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
Glazura :
100 ml smantana pentru frisca
250 g ciocolata alba
sau
250 g ciocolata alba
3 lg unt
6 lg lapte
Mod de preparare Prajitura mov :
Baza : Punem intr-o oala de inox laptel si zaharul . Asezam oala pe foc mediu pana se topeste zaharul, apoi adaugam untul si ciocolata bucatele. Tinem pe foc pana se topeste ciocolata. Luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Turnam aceste sirop peste biscuitii sfaramati . Omogenizam bine si asezam aceasta baza in tava (20×30 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la frigider.
Crema mov : afinele spalate, zaharul, apa si zeama de lamaie le punem intr-o craticioara de inox . Asezam craticioara pe foc mediu si lasam sa se fiarba pana cand afinele se zdrobesc. Amestecam din cand in cand. Dupa ce afinele s-au fiert, le trecem prin strecuratoarea de inox. Siropul obtinut il lasam sa se raceasca. Acoperim cu folie alimentara pentru a nu forma crusta.
Gelatina o hidratam in putina apa rece, apoi o topim, dar fara a o fierbe. Gelatina topita o amestecam cu siropul de afine racit.
Intr-un bol mixam mascarponele cu smantana pentru frisca . Peste ele turnam siropul cu gelatina de mai sus si omogenizam .Crema obtinuta o intindem peste baza din tava de la frigider.
Dam tava cu prajitura la frigider pentru minim 4 ore sau de seara pana dimineata.
Glazura : intr-o craticioara de inox cu fund dublu punem smantana pentru frisca . Asezam craticioara pe foc mediu, pana incepe smantana pentru frisca sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam ciocolata alba bucatele. Omogenizam si lasam aceasta glazura sa se raceasca pentru circa 10-15 minute, apoi o intindem peste prajitura . Dam din nou la frigider pana se intareste glazura.
Feliem cu un cutit trecut prin apa fierbinte, sters de apa.
Ideal ar fi sa avem o forma cu pereti detasabili.
Spor la prajiturit ! 🙂
Sursa mea :
https://www.mysticcakes.com/ljubicasti-coko-kolac/
Alte retete cu afine :
0 Comentarii