Prajitura Eszterhazi cu ness
Blat :
5 oua mari
5 lg zahar
2 lg ulei
2 lg apa rece
6 lg pline faina
Bezea nuci :
5 albusuri
200 g zahar
100 g nuci macinate
2 lg faina
Crema ness :
5 galbenusuri
150 g zahar
80 g faina (5 lg faina)
500 ml lapte
200 g unt (80%)
4 lgt ness+2 lgt apa fiarta
Glazura ciocolata :
150 g ciocolata
2 lg unt
4 lg lapte
Decor :
nuci prajite tocate grosier
ness
Mod de preparare Prajitura Eszterhazi cu ness :
Blat : mixam spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste si obtinem o bezea ferma si lucioasa, apoi incorporam galbenusurile amestecate cu uleiul treptat si apa, iar la urma faina cernuta. Amestecam cu o lingura, cu miscari circulare.
Coacem compozitia obtinuta in tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 170 grade Celsius, circa 20-25 minute. Facem testul scobitorii. Blatul rece il taiem in 2 pe orizontala. Eu am folosit 6 oua mici la blat.
Bezea nuci : mixam spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul, mixand bine de tot, iar la urma nucile macinate amestecate cu faina. Eu am folosit 6 oua mici la bezeaua cu nuci si la crema. Coacem bezeaua cu nuci in aceeasi tava de mai sus, in cuptorul preincazlit, la 170 grade Celsius, circa 25 minute.
Crema ness : galbenusurile le mixam cu zaharul, apoi cu faina, si la urma cu laptele rece. Punem cratita pe foc mediu, amestecand mereu, pana cand se ingroasa. Luam de pe foc si adaugam nessul dizolvat in apa fiarta. Omogenizam si acoperim crema cu folie alimentara pana se raceste.
Untul moale de la temperatura camerei il mixam putin ; peste el adaugam cate 1 lg din crema racita. Crema obtinuta o impartim in 2.
Glazura ciocolata : cele 3 ingrediente le punem intr-o cratita, pe foc mic, amestecand mereu pana se omogenizeaza.
Asamblare : 1/2 blat-1/2 crema-bezea nuci-1/2 crema-1/2 blat-glazura-decor.
Dam prajitura la frigider pentru minim 3 ore sau de seara pana dimineata, apoi feliem cu un cutit trecut prin apa fiarta, sters de apa.
Alte retete cu crema de ness :
Spor la prajiturit !!! 🙂
Un desert aparent foarte simplu de facut cu incrediente pe care le gasesti in camara oricarei case ! Am sa incerc cu placere chiar in acest weekend ! Chiar am pofta de ceva dulce si de casa !
te astept cu impresii 🙂
Super bună prajitura,am facut-o de nenumarate ori. Un sfat,daca se poate : de ce nu pot taia blatul in doua?este f subtire 🙁 posibil sa fie ouale prea mici?
Cu mulțumiri, Cristina
Daca ouale sunt prea mici, sigur blatul va fi si el mai subtire.
Faceti blatul cu oua de circa 60g fiecare, adica marimea M.
Mult spor ! 🙂