Prajitura de iarna
aluat:
380 g faina
180 g unt 65%
80 g zahar pudra
5 g praf de copt (1 lgt)
4 galbenusuri
2 lg smantana 20%
Umplutura :
360 g iaurt simplu 3%
360 g smantana 20%
6 lg faina
4 albusuri
300 g zahar
1 borcanel gem de prune
Decor :
200 ml smantana pentru frisca 35%
1 lg zahar pudra
Mod de preparare Prajitura de iarna :
Aluat: făină, zahăr pudră, copt praf și untul moale le framantam cu varfurile degetelor, până obtinem un aluat sfaramicios , apoi adăugăm galbenusurile și smantana. Aluatul obținut se imparte în 2 bile care se invelesc în folie alimentară și se pun la frigider timp de 30 de minute.
O bila de aluat o intindem cu sucitorul, apoi o asezam in tava tapetata cu hartie de copt (20×30 cm).
Din cea de a doua bila de aluat formam 15 bile , pe care le intindem putin cu mainile, asezam gem in mijlocul lor, apoi formam bile umplute cu gem.
Peste foaia de aluat din tava intindem gem de prune, apoi asezam cele 15 bile la distanta unele de altele (3×5 bile).
Lasam tava deoparte si ne apucam de umplutura.
Umplutura : iaurtul, smantana si faina le amestecam bine. Albusurile le mixam spuma tare cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul, mixand bine de tot. Aceste albusuri tari le adaugam peste iaurtul si smantana de mai sus. Amestecam cu o spatula, cu miscari circulare.
Umplutura o intindem peste bilele din tava.
Coacem toata prajitura, in cuptorul preincazlit, la 160 grade Celsius, circa 40-45 minute. Facem testul cu scobitoarea.
Lasam prajitura in tava sa se raceasca, apoi intindem peste ea smantana pentru frisca batuta spuma cu zaharul pudra. Taiem cu un cutit trecut prin apa fiarta, sters de apa.
Spor la prajiturit ! 🙂
Alte retete cu gem de prune :
Rulada cu gem
Prajitura cu rahat, nuci si gem
Cornulete bicolore cu cocos
De ce se numeste prajitura de iarna? este buna pentru toate anotimpurile
asa mi-a venit mie; mai mult ca sa tin minte reteta 🙂