Prajitura cu foi cu nuci si ciocolata
Blat :
8 oua
200 g zahar
200 g nuci macinate
100 g faina
un praf de sare
Crema ciocolata :
250 ml smantana pentru frisca (30%)
250 g ciocolata neagra (70%)
100 g unt (80%)
visine din compot
Crema caramel :
250 g zahar
200 ml smantana pentru frisca (30%)
50 g unt (80%)
200 g Mascarpone
Glazura :
150 g ciocolata (52%)
1,5 lg unt
3 lg lapte
Mod de preparare Prajitura cu foi cu nuci si ciocolata :
2 Foi : impartim cantitatile in 2 si coacem 2 foi astfel : albusurile le mixam cu un praf de sare, adaugam zaharul mixand pana obtinem o bezea ferma si lucioasa, adaugam apoi galbenusurile, iar la urma faina amestecata cu nucile macinate. Compozitia o intindem in tava (30×40 cm) tapetata cu hartie de copt . Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, pentru circa 10-15 minute. Lasam blatul sa se raceasca apoi il taiem in 2 si vom obtinem 2 blaturi cu dimensiunea 20×30 cm.
La fel procedam si cu cealalta foaie.
Crema ciocolata : intr-o cratita de inox cu fund dublu punem smantana pentru frisca si o punem pe foc mic, pana incepe sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele. Omogenizam bine, apoi adaugam untul bucatele de la temperatura camerei si din nou amestecam. Acoperim cu un capac si lasam crema la rece pentru 3 ore.
Crema caramel : intr-o cratita cu fund dublu punem zaharul la caramelizat, dar fara sa-l ardem . Adaugam smantana pentru frisca si mai tinem pe foc pana se topeste zaharul caramelizat. Luam de pe foc si aqdaugam untul. Omogenizam si lasam crema caramel sa se raceasca. Peste crema caramel rece adaugam cate 1 lingura, mixand usor, din mascarpone rece. Crema caramel si mascarponele trebuie sa aiba aceeasi temperatura.
Glazura ciocolata : intr-o craticioara u fund dublu sau pe baie de aburi punem cele 3 ingrediente pana se omogenizeaza.
Asamblare : foaie nuci-2/3 crema ciocolata-visine-foaie nuci-2/3 crema caramel-foaie nuci-1/3 crema ciocolata-1/3 crema caramel-foaie nuci-glazura ciocolata.
Peste prajitura am pus o foaie de copt si peste ea un tocator de lemn mai greu si am lasat prajitura peste noapte, apoi am facut glazura si am intins-o peste prajitura.
Spor la prajiturit ! 🙂 O prajitura excelenta !
Sursa mea de inspiratie :
Alte retete cu nuci :
0 Comentarii