Blat :
4 oua
8 lg zahar
4 lg ulei
2 lg lapte
1 lgt praf de copt
1 fiola esenta de vanilie
coaja rasa de la 1/2 lamaie
8 lg faina
Crema :
100 g unt (80%)
150 g zahar pudra
1 fiola esenta de rom
150 g nuci macinate
2 lg cacao
50 g ciocolata neagra rasa fin
1 lg zeama de lamaie
5 lg lapte
1/2 blat sfaramat
Sirop :
100 ml apa
1 lg zahar
zeama de lamaie
Glazura :
200 g ciocolata neagra (52%)
200 ml smantana pentru frisca (35%)
1 fiola esenta de rom (optional)
Mod de preparare :
Blat : intr-un castron mixam spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste, apoi galbenusurile amestecate cu uleiul, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt (cernute) . Amestecam cu o lingura, cu miscari circulare. Coacem blatul in tava (20*30 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 20 minute. Facem testul scobitorii. Eu am copt blatul in tava 25*35 cm , dar mi s-a parut putin cam joasa prajitura. Sau coacem in tava 25*35 cm, 1 portie si jumatate.
Lasam blatul sa se raceasca, apoi il taiem in 2. O jumatate de blat se insiropeaza (fierbem apa cu zaharul circa 3 minute, luam de pe foc si adaugam zeama de lamaie; lasam sa se raceasca), iar o jumatate se sfarama .
Crema : mixam untul moale cu zaharul pudra, adaugam apoi nucile macinate, pudra de cacao, ciocolata rasa fin, , apoi ( blat sfaramat stropit cu zeama de lamaie , lapte si esenta de rom). Crema se intinde peste jumatatea de blat insiropata .
Glazura : smantana pentru frisca o punem intr-o cratita de inox cu fund dublu, pe foc mic, pana incepe sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. Lasam 1 minut, apoi amestecam pentru omogenizare. Turnam glazura obtinuta peste crema. Dam la frigider pentru minim 3 ore sau de seara pana dimineata.
Taiem prajitura cu un cutit trecut prin apa fierbinte, sters de apa.
O prajitura rapida si delicioasa !! Spor la prajiturit !! 🙂
Sursa : http://www.culinar.ro/retete/dulciuri/prajituri/prajitura-cu-crema-de-nuci-16941
0 Comentarii