Prajitura cu ciocolata, caramel si nuci
Blat :
200 g faina
3 lg cacao
150 g zahar
1 lgt praf de copt
1/2 lgt bicarbonat de sodiu
3 oua
180 ml lapte batut
80 ml ulei
1 lgt esenta vanilie
100 g nuci prajite tocate
Crema :
150 g ciocolata neagra (75%)
50 ml frisca lichida
3 galbenusuri + 3 lg zahar
1 plic gelatina granulata (10g)
3 albusuri + 100 g zahar
150 ml frisca lichida
Sirop :
250 ml apa
3 lg zahar
esenta de vanilie
Caramel :
150 g zahar
75 g unt gras
100 ml frisca lichida
un praf de sare
Glazura :
150 g ciocolata neagra (75%)
75 ml frisca lichida
nuci tocate
Mod de preparare Prajitura cu ciocolata, caramel si nuci :
Blat : intr-un castron amestecam ingredientele umede, iar in altul pe cele uscate. Apoi le amestecam. Turnam compozitia in tava mare de aragaz si coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 15 minute. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il taiem in 3.
Crema : Hidratam gelatina in 50 ml apa rece. Intr-o craticioara topim ciocolata rupta bucati impreuna cu 50 ml frisca lichida; peste adaugam galbenusurile mixate spuma cu 3 lg zahar, apoi frisca batuta spuma si albusurile spuma (mixate cu 100 g zahar). Omogenizam cu o lingura. Impartim crema in 2 sau 3 parti.
Caramel : caramelizam zaharul, adaugam untul bucati, amestecand mereu, apoi frisca lichida si praful de sare.Tinem pe foc circa 5 minute, apoi il lasam sa se racoreasca.
Asamblare : pregatim o forma in care asezam o folie alimentara. Peste ea asezam prajitura astfel :
1/3 blat insiropat-1/3 caramel-nuci prajite si tocate (eu am avut migdale) -1/3 crema
1/3 blat insiropat-1/3 caramel-nuci prajite si tocate (eu am avut migdale) -1/3 crema
1/3 blat insiropat-1/3 caramel-nuci prajite si tocate (eu am avut migdale) -1/3 crema
Dam prajitura la frigider de seara pana dimineata, apoi o scoatem din folia alimentara. Deasupra intindem din glazura (punem ingredientele intr-o craticioara cu fund dublu, pe foc mic pana se omogenizeaza), iar restul de glazura o dam la frigider pana se raceste, apoi o mixam si cu ea imbracam marginilie tortului. Presaram nuci prajite si tocate . Taiem cu un cutit bine ascutit.
Spor la prajiturit !! Foarte buna prajitura. 🙂
Sursa : http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.ro/2013/10/prajitura-cu-ciocolata-nuca-si-caramel.html
Alte retete cu nuci prajite :
se pune si praf de copt si bicarbonat? Se pun 100 g nuci in blat iar la ansamblare alte nuci?
se pune si praf de copt si bicarbonat, la fel 100 g nuci in blat si alte nuci la asanblare 🙂