Blat :
6 oua
6 lg zahar
6 lg cu varf faina
1 plic praf de copt (10 g)
3 lg cacao
3 lg ulei
3 lg apa
1 fiola esenta de vanilie
un praf sare
Crema :
4 galbenusuri
6 lg zahar
250 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
1 lgt gelatina granulata + 4 lgt apa rece
2 plicuri zahar vanilat
Sirop :
200 ml apa
2 lg zahar
1 fiola esenta de rom
Decor :
100 g ciocolata alba
1 lg unt
1 lg lapte
50 g ciocolata neagra
Mod de preparare :
Blat : intr-un castron mixam galbenusurile cu uleiul si apa. Separat mixam spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul, mixand pana se topeste si obtinem o bezea ferma si lucioasa. Peste adaugam galbenusurile de mai sus, amestecand cu o lingura de cateva ori, apoi cernem faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao. Omogenizam cu o lingura. Compozitia o coacem in tava (20*30 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 170 grade Celsius, circa 25 minute. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il taiem in 3 .
Sirop : amestecam apa cu zaharul, apoi punem pe foc pentru cateva minute sa fiarba. Luam deoparte si adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca.
Crema : hidratam gelatina in apa rece timp de 10 minute. Galbenusurile le mixam spuma cu zaharul, apoi punem craticioara pe foc mic, amestecand mereu, pana se ingroasa putin. Luam de pe foc si adaugam gelatina hidratata . Amestecam bine. Acoperim cu folie alimentara si lasam a se raceasca.
Scoatem folia si adaugam zaharul vanilat si mascarponele. Mixam energic pentru omogenizare, apoi incorporam si smantana pentru frisca batuta spuma. Crema o impartim in 2. Ungem 2 blaturi insiropate , cu crema, iar ultimul blat ramane doar insiropat. Dam prajitura la rece pentru minim 3 ore.
Decor : ciocolata alba rupta bucatele o amestecam cu untul si laptele. Punem pe foc sa se omogenizeze, apoi intindem peste prajitura. Dam la rece din nou, apoi cu ciocolata neagra topita formam linii peste ciocolata alba.
Sau mai buna ar fi prajitura cu glazura aceasta : 200 g ciocolata alba bucatele o amestecam cu 200 ml smantana pentru frisca. Punem pe foc sa se omogenizeze, lasam sa se raceasca, apoi intindem peste prajitura.
O prajitura senzational de buna !! Mersi Gaby de reteta ! 🙂
Spor la prajiturit !!
Sursa : http://retetepapabun.ro/prajitura-cu-blat-de-cacao-si-crema-de-mascarpone/
0 Comentarii