Prajitura Carpati
Foi :
3 oua
1 cana zahar (1 cana = 250 ml)
1 cana ulei
1 cana lapte
1 lgt bicarbonat stins cu putin otet
1200 g faina (in reteta scria faina cat cuprinde, eu am cantarit-o)
Crema caramel :
1 kg zahar
5 lg apa
2 l lapte
16 lg faina
500 g margarina
esenta de rom
Decor :
cocos
Mod de preparare Prajitura Carpati :
Foi : intr-un castron mixam ouale cu zaharul, timp de 5 minute, adaugam apoi uleiul treptat, mixand mereu, laptele, bicarbonatul stins, iar la final incorporam faina tot treptat. Obtinem un aluat, pe care il impartim in 10 bile.
Fiecare bila o intindem cu sucitorul pe fundul unei tavi (30*34 cm ) unsa cu putin ulei, o intepam cu scobitoarea din loc in loc, apoi o coacem la foc mediu, circa 3 minute .
Crema caramel : intr-o cratita de circa 6 l , caramelizam zaharul impreuna cu cele 5 lg de apa.
Adaugam treptat faina, lingura cu lingura, amestecand mereu.
Incorporam laptele tot treptat, amestecand mereu.
Dupa ce crema s-a ingrosat, luam cratita de pe foc, adaugam margarina (eu am folosit 300 g margarina si 200 g unt) si esenta de rom (1 fiola de la Dr.Oetker ). Mixam pana cand crema este omogena.
Crema fierbinte se pune intre foi (ultima foaie ramane goala), iar restul de crema ramas se pastreaza pentru a doua zi, cand vom lipii partile prajiturii si o vom imbraca tot in crema. Eu am copt foile pe fundul tavii de aragaz, apoi prajitura am asamblat-o in aceeasi tava.
Am pus circa 2 polonice de crema pe fiecare foaie. Mi-a ramas pentru lipituri si imbracat prajitura mai mult de o cana mare de crema. La sfarsit, punem o greutate peste foile umplute cu crema si lasam la rece .
A doua zi, rasturnam prajitura pe o alta tava, o taiem pe lungime de 2 ori, astfel incat sa obtinem 3 dreptunghiuri . Fiecare dreptunghi se aseza pe marginea mesei si se taie oblic, pe lungime.
Cele 2 parti obtinute, se aseaza cu varfurile in sus si se lipesc pe mijloc,” spate in spate ” ca sa zic asa .
Imbracam prajitura in crema, apoi presaram cocos peste ea.
Spor la incercat minunatia aceasta de prajitura 😀 !!!
Sursa mea : http://gatimimpreuna.blogspot.ro/2012/01/prajitura-carpati.html
Please follow and like us:
Wooow,ce bine arata!Trebuie neaparat sa o fac si eu,prea ma tenteaza!
Arata fabulos, iar fotografiile sunt de 24 cu plus, felicitari!!! Am salvat-o abia astept o ocazie sa o execut!
La multi ani !
Te astept cu o reteta de muffins sau cupcakes la concursul organizat pe blogul meu !
http://www.bucatepealese.ro/concurs-razboiul-brioselor/
As dori sa o in cerc si eu, dar cantitatea mi se pare foarte multa pentru necesitatile mele. As putea face reteta la jumatate de cantitate?
Buna, as vrea sa știu de înseamnă 5 lg de apa. Nu înțeleg. Mulțumesc anticipat
5 lg apa = 5 linguri apa