Prajitura Boema
Blat cacao :
6 oua mici
6 lg zahar
5 lg apa rece
1 varf cutit bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
1 lgt rasa praf de copt
4 lg cu varf faina
1 lg cu varf cacao
Crema vanilie :
3 galbenusuri
80 g zahar pudra
1 lg cu varf amidon porumb sau faina
semintele de la 1 pastaie de vanilie (sau 1 plic zahar vanilat bourbon, extract de vanilie…)
250 ml lapte
100 g unt ( 80% )
Crema ciocolata :
3 oua
80 g zahar
100 g ciocolata neagra sau cu lapte
100 g unt ( 80% )
Glazura :
200 ml frisca lichida (sau 250 ml smantana pentru frisca + 2 lg zahar pudra )
ciocolata rasa sau decoratiuni de ciocolata
sau
150 g ciocolata
2 lg unt
3 lg lapte
Mod de preparare Prajitura Boema :
Blat cacao : mixam spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam apoi apa treptat, lingura cu lingura, mixand mai departe, bicarbonatul nestins, apoi zaharul, mixand pana se topeste, galbenusurile pe rand, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao cernute. Amestecam cu o lingura, cu miscari circulare. Compozitia o coacem in tava (25*35 cm sau 20*30 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 25 minute. Eu am copt prajitura in tava cu dim 25*35 cm. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il taiem in 2.
Crema vanilie : galbenusurile le mixam spuma cu zaharul pudra, apoi cu faina, laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa crema. Luam de pe foc si adaugam vanilia. Acoperim cu folie alimentara si lasama sa se raceasca. Untul moale de la temperatura camerei il mixam putin, iar in el adaugam cate 1 lingura din crema racita.
Crema ciocolata : ouale intregi, zaharul si ciocolata rupta bucatele le punem intr-o cratita de inox cu fund dublu, pe foc mic, amestecand pana se ingroasa putin sau pe baie de aburi. Luam de pe foc, acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca. Untul moale de la temperatura camerei il mixam putin, apoi adaugam peste el cate 1 lingura din crema rece de ciocolata.
Asamblare : 1/2 blat cacao-crema vanilie-1/2 blat cacao-crema ciocolata-frisca (eu am pus 250 ml dar e suficienta doar 200 ml)-decoratiuni ciocolata.
Lasam prajitura la frigider pentru circa 3 ore, apoi feliem cu un cutit trecut prin apa fierbinte ( sters de apa).
Fooarte buna !! Spor la prajiturit !! 🙂
Sursa mea de inspiratie :
Alte retete cu ciocolata :
Buna Mirela.Am facut aceasta prajitura-delicioasa (intr-un cuvant)….multumesc pentru inca o reteta rafinata….o seara faina
mersi 🙂 la fel iti doresc !