Blat :
5 oua
5 lg zahar
2.5 lg ulei
2.5 lg cocos
5 lg faina
1 fiola esenta de vanilie
1 lgt rasa praf de copt
Crema :
1 lgt gelatina+4 lgt apa rece
100 g ciocolata alba
250 g mascarpone
400 g smantana pentru frisca
2 lg zahar pudra
Decor :
ciocolata alba tocata
Mod de preparare :
Blat : intr-un castron mixam spuma galbenusurile cu uleiul, ca la maioneza. Albusurile le mixam spuma separat, adaugam zaharul, mixand pana se topeste si obtinem o bezea ferma si lucioasa. Peste adaugam galbenusurile de mai sus, amestecand cu o lingura, apoi faina amestecata cu praful de copt si cocosul. Compozitia o coacem in tava (20*30 cm ) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 170 grade Celsius, circa 25 minute. Facem testul cu scobitoarea.
Lasam blatul sa se raceasca, apoi scoatem hartia si taiem in 2, pe orizontala.
Crema : hidratam gelatina in apa rece circa 5 minute. Intr-o cratita de inox cu fund dublu punem 200 ml smantana pentru frisca. O tinem pe foc pana incepe sa fiarba. Luam deoparte si adaugam ciocolata alba rupta bucatele. Amestecam bine pentru omogenizare, apoi adaugam gelatina hidratata de mai sus. Lasam crema sa se raceasca, apoi peste ea adaugam mascarponele si mixam circa 1 minut pana cand crema prinde putina consistenta. La final incorporam smantana pentru frisca mixata spuma peste care am adaugat zaharul pudra. Prajitura se poate face si cu 500 g mascarpone in loc de 250 g mascarpone si 200 ml smantana pentru frisca.
Crema o impartim in 2 si ungem cu ea ambele blaturi. Deasupra punem ciocolata alba tocata. Punem prajitura la frigider pentru minim 3 ore, apoi feliem cu un cutit trecut prin apa .
Foarte buna !! Spor la prajiturit !!! 🙂
Sursa : http://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-ciocolata-alba-si-mascarpone/
Recent am mancat o prajitura similara(atat la aspect, cat si la gust, desi nici nu mai stiu exact ce avea in compozitie) intr-o cofetarie. Spre mirarea mea, am vazut-o si aici si parca simteam gustul ei in timp ce citeam continutul articolului. Cum tentatia e mare, voi pastra reteta la bookmarks.
ma bucur 🙂