
Aluat:
10 lg apa
10 lg ulei
1 lg otet
1 ou
1 plic praf de copt
500 g faina
250 g margarina (sau unt )
Umplutura :
1 -2 lgt scortisoara
5 lg zahar
1 lg unt
1 kg dovleac ras
2 lg gris
Decor :
2 lg zahar pudra
Mod de preparare :
Amestecam apa, uleiul, oul, praful de copt stins cu otetul si pe rand adaugam faina amestecand bine de tot.
Intindem o foaie din acest aluat in strat subtire iar peste el ungem cu untul moale de la temperatura camerei.
Rulam aluatul si il lasam sa stea putin (pana calim dovleacul).
Intr-o cratita punem 1 lg unt , zaharul si dovleacul ras ; tinem pe foc pana se celeste, luam deoparte si adaugam scortisoara.Lasam sa se racoreasca.
Impartim rulada de aluat in 2 parti si intindem fiecare foaie cat tava in care vom coace placinta. (25*35 cm sau chiar putin mai mare). Tava o tapetam cu hartie pentru copt si intindem o foaie de aluat pe care presaram 1 lg gris, apoi punem dovleacul calit si inca 1 lg gris . Intindem dovleacul calit, presaram cea de a 2-a lg cu gris si apoi cea de a doua foaie. Intepam cu furculita aluatul din loc in loc si dam la cuptor, la 180 grade Celsius, circa 30 minute.
Scoatem placinta din cuptor, o lasam sa se raceasca si presaram peste ea zahar pudra, printr-o sita de inox sau de plastic.
A facut-o mama, de doua ori. Delicioasa!
Iulia
Ma bucur ca v-a placut ! E o reteta veche de la mama mea 🙂