Coacazele negre sunt cunoscute sub denumirea de agrise-negre. Fructele sunt folosite la obtinerea de sirop, lichior sau vin negru tonic, iar frunzele, cunoscuta ca antireumatismale renumite sunt folosite pentru ceai.
Fructele de coacaz negru contin zaharuri, acizi organici, proteine, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, caroten, fluor, vitaminele PP, B1, B2, B6, C (mai bogat decat portocalele de 3-4 ori sau chiar decat lamaile).
Proprietatile fructelor de coacaz negru sunt : digestive, diuretice, laxative, bun tonic, elimina acidul uric in exces, previn accidentele vasculare si maresc acuitatea vizuala .
Ingrediente :
2 kg coacaze negre proaspete
2 kg zahar
Mod de preparare :
Curatam fructele de codite, le punem intr-o strecuratoare si le spalam sub jet de apa rece, apoi lasam sa se scurga apa.
Amestecam cele 2 ingrediente cu blenderul vertical (eu le-am „terciuit” cu mainile, deoarece nu am un bol cu peretii inalti si cu capac ca sa nu stropeasca) si lasam cam 2-3 zile pana la topirea integrala a zaharului, timp in care mai mestecam din cand in cand.
Strecuram printr-o sita marunta si punem siropul format in sticle de 250 ml.spalate foarte bine si inchise ermetic cu capac.(eu neavand sticle , am pus siropul in 2 borcane de 750 ml).
La un pahar de 200 ml apa plata sau minerala, folosim 2 lingurite din aceste sirop si eventual putin suc de lamaie stors.
0 Comentarii