Aluat :
225 g faina
150 g unt rece
3 lg rase zahar
1 vf lgt sare
1 lg apa f rece
Umplutura :
500 g mere
3 lg zahar
zeama de la 1/2 lamaie
1/2 lgt scortisoara
1 lgt unt
1 lg faina
Uns deasupra :
1 ou batut
zahar
zahar pudra
Mod de preparare :
Aluat: intr-un robot punem faina, sarea si untul rece taiat cubulete. Dam cateva impulsuri pana obtinem firimituri, apoi adaugam lingura de apa f rece, treptat, pana cand aluatul se aduna. Bila de aluat o invelim in folie alimentara si o dam la frigider pentru 1 ora (sau la congelator pentru 15-20 minute).
Intre timp ne ocupam de umplutura : curatam merele, le taiem in 2, scoatem semintele, apoi taiem felii subtiri. Stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida merele. Adaugam zaharul si scortisoara si lasam deoparte.
Aluatul il intindem pe o hartie de copt, cu sucitorul. Daca mai cere putina faina, presaram deasupra pentru a nu se lipi aluatul de sucitor. Peste mere mai adaugam faina amestecata cu bucatica de unt (le amestecam cu varfurile degetor). Merele le asezam peste aluat, lasand o marginine de circa 3 cm, margine pe care o ridicam peste mere, prin pliere.
Marginile tartei le ungem cu ou batut (sau galbenus de ou), apoi presaram putin zahar.
Coacem tarta in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius , circa 25-30 minute.
Lasam tarta sa se raceasca, pudram marginile, apoi feliem.
Rapida si delicioasa ! Spor la prajiturit !!
0 Comentarii