Aluat :
500 g faina
230 ml lapte caldut
40 g unt topit
100 g zahar
1/2 lgt rasa de sare
20 g drojdie proaspata
1 lg rom
2 galbenusuri
coaja rasa de la 1/2 lamaie
Umplutura :
9 prune (de la congelator)
zahar pudra
Uns forma de copt si gogosile :
unt
Caramel :
6 lg zahar
6 lg apa
2 lg unt
Mod de preparare :
Aluat : pregatim maia-ua astfel : drojdia o amestecam cu 1 lgt zahar, putin lapte caldut si putina faina. Lasam la dospit pentru 15 minute.
Intr-un castron cernem faina si adaugam toate ingredientele (zaharul topit in laptele caldut) , untul topit si racorit se incorporeaza la sfarsit. Framantam un aluat elastic si omogen (15 minute am framantat eu), pe care il lasam la dospit in castron, acoperit cu un prosop curat, timp de 30 minute, la loc ferit de curenti de aer reci.
Aluatul dospit il cantarim si apoi il impartim in 9 parti. Din fiecare parte forma bile de aluat, pe care apoi le intindem cu sucitorul, iar in mijloc asezam o pruna (fara samburi) in care punem 1/2 lgt zahar pudra. Eu am pus putin zahar si peste pruna.. Formam bila si o asezam in forma unsa cu unt moale.
Lasam gogosile la crescut pentru 15 minute, apoi le ungem cu unt deasupra si le dam la cuptor, pana se rumenesc frumos.
Caramel : caramelizam cele 6 lg de zahar, apoi adaugam apa si lasam pe foc mic pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si adaugam 2 lg de unt, amestecand pana se topeste untul. Acest caramel il turnam in spatiul dintre gogosile fierbinti, scoase din cuptor. Acoperim cu un prosop curat si lasam gogosile sa se raceasca, apoi le putem servim 🙂
Sursa mea : Revista Click Nr.8/aug.2012.
O reteta super buna si pufoasa.
Pofta buna ! 🙂
0 Comentarii