Cozonac Rosenkrantz
Aluat :
400 g faina
2 oua
sare
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lgt esenta de vanilie ( sau 1 fiola )
25 g drojdie proaspata
110 ml lapte caldut
3 lg zahar
Umplutura :
130 g unt
6 lg zahar
150 g nuci macinate grosier
Caramel :
10 lg zahar
Mod de preparare Cozonac Rosenkrantz :
Caramel : caramelizam cele 10 linguri de zahar intr-o cratita cu d=24 cm, apoi tapetam cu caramel marginile cratitei.
Aluat : drojdia o amestecam cu zaharul si cu laptele caldut; faina o cernem si o amestecam cu restul ingredientelor, apoi adaugam maia de mai sus (fara sa o mai lasam la dospit). Framantam un aluat elastic , circa 15-20 minute.
Intindem aluatul pe masa infainata, intr-un dreptunghi. Ungem cu umplutura : untul moale de la temperatura camerei il amestecam cu zaharul, apoi presaram deasupra nucile macinate grosier. Apasam cu palmele peste nuci , apoi rulam . Taiem in 6 parti egale .
Asezam rulourile in cratita cu caramel, apoi lasam la crescut circa 1 ora.
Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 40 minute, apoi acoperim cu hartie de copt (pentru a nu se arde deasupra ) si mai lasam circa 10 minute. Este copt cand ciocanim in el si suna a gol.
Cratita fierbinte, o rasturnam invers pe un platou neaparat. Nu il lasam sa se raceasca in tava, pentru ca nu vom putea sa-l mai scoatem. Cozonacum il scoatem din cratita cat caramelul este fierbinte si moale.
Lasam cozonacul sa se racoreasca, apoi feliem sau rupem din el si servim.
Un cozonac absolut delicios !! Spor la treaba !! 🙂
Sursa mea de inspiratie :
https://gabrielacara.blogspot.com/2009/04/cozonac-rosenkrantz.html
Alte retete de cozonaci :
0 Comentarii