Cozonac floare cu mac
Aluat :
500 g faina
1 plic drojdie uscata (7 g ) (sau 25 g drojdie proaspata )
200 ml lapte caldut
100 g zahar
1/2 lgt rasa sare
4 galbenusuri
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
2 lg rom
100 g unt topit
Umplutura :
4 albusuri
100 g zahar
200 g mac
75 g stafide
coaja rasa de lamaie
Uns deasupra :
1 galbenus de ou
1 lg lapte
Mod de preparare :
Aluat : framantam intr-un castron toate ingredientele, cu exceptia untului topit, pe care il adaugam la urma. Framantam circa 20 minute. Asezam aluatul in castron, il ungem cu putin ulei, apoi il acoperim cu un prosop de bucatarie curat . Lasam la dospit circa 1 ora, apoi il rasturnam pe masa unsa cu putin ulei. Mainile le ungem cu ulei si intindem aluatul intr-un dreptunghi 35×50 cm. Deasupra intindem umplutura.
Umplutura : mixam spuma albusurile, adaugam zaharul, mixand , iar la urma adaugam macul macinat, coaja rasa de lamaie si stafidele inmuiate in apa calduta cu putin rom (1 ora).
Rulam strans aluatul, apoi il impartim in 16-17 bucati si il taiem. Bucatile le asezam intr-o forma rotunda ( d=25 cm ) unsa cu ulei, ca razele de soare, iar in mijloc asezam 3 felii cu miezul in sus.
Lasam cozonacul la dospit pentru inca 30 minute, apoi il ungem cu galbenus amestecat cu lapte si il dam la cuptor, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 35-40 minute.
Acoperim cozonacul fierbinte cu multe prosoape de bucatarie curate . Il lasam acoperit pana se raceste. Eu l-am lasat de seara pana dimineata.
Spor la cozonacit ! 🙂
0 Comentarii