Cozonac cu caramel si cacao
Aluat :
500 g faina
100 g zahar
un praf de sare
4 galbenusuri
100 g unt topit
coaja rasa de la o portocala
esenta de vanilie
25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
220 ml lapte
1 lg cacao
Umplutura :
1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
Uns deasupra :
1 galbenus
1 lgt zahar
Mod de preparare :
Drojdia o frecam cu 1 lg zahar, adaugam apoi putin lapte caldut si putina faina. Amestecam bine si lasam sa dospeasca circa 15 minute.
Cernem faina, si adaugam toate ingredientele, cu exceptia untului topit si racorit, Framantam bine, apoi adaugam untul topit treptat. Framantam circa 20 minute. Aluatul obtinut il impartim in 2 : o parte ramane alba, iar in cealalata parte de aluat adaugam pudra de cacao si daca e necesar putin lapte caldut. Ambele aluaturi le ungem cu putin ulei si le lasam la dospit circa 40 minute.
Bila de aluat alba o impartim in si bila de cacao la fel.
Ungem masa de lucru cu putin ulei, la fel si mainile si intindem aluatul alb. Separat intindem si aluatul maro. Foaia maro o asezam peste foaia alba. Deasupra ungem cu 1/2 caramel din conserva. (Conserva de caramel se fierbe intr-o oala cu multa apa, circa 3 ore, din momentul fierberii. Stingem focul si lasam conserva in apa sa se raceasca.) Procedam la fel si cu celelalte 2 aluaturi. Obtinem 2 suluri pe care le rasucim si le asezam in tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt.
Deasupra ungem cu galbenus de ou, facem cateva taieturi deasupra cozonacului, apoi presaram zahar. Lasam cozonacul la crescut circa 30 minute, apoi il coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 50 minute. Daca observam cozonacul ca se prajeste desupra, punem o hartie de copt peste el.
Cozonacul cu crema caramel si cacai scos din cuptor il invelim in multe prosoape curate de bucatarie si il lasam sa se raceasca.
Feliem cu un cutit bine ascutit si servim.
Super delicios ! Spor la cozonacit ! 🙂
Sursa mea de inspiratie :
Alte retete de cozonac :
mmmm … pacat ca nu mai avem timpul necesar sa facem macar saptamanal cate o prajitura, cozonac, placinta … ce trece timpul si noi prinsi doar cu munca