Cozonac cu aluat oparit

Cozonac cu aluat oparit

Cozonac cu aluat oparit

 

Aluat :

1 kg faina

200 g zahar

3 plicuri zahar vanilat

50 g drojdie proaspata

7 galbenusuri

4 albusuri

3 lg ulei

230 g unt

3 lg rom

500 ml lapte

1/2 lgt sare

coaja rasa de lamaie si portocala

 

Umplutura :

250 g nuci macinate

3 albusuri

250 g zahar

rom

 

Uns deasupra :

1 galbenus

1 lg apa

 

Mod de preparare Cozonac cu aluat oparit :

Intr-un castron amestecam drojdia cu 1 lg zahar si 150 ml lapte. Lasam la dospit 10 minute.

Separat amestecam 3 lg cu varf de faina cu 200 ml lapte clocotit. Omogenizam bine, apoi amestecam cu drojdia dospita de mai sus. Lasam deoparte sa dospeasca circa 15-20 minute.

DSC_0100

DSC_0104

Galbenusurile le mixam bine cu sarea si zaharul. Faina ramasa se amesteca cu drojdia racita si cu galbenusurile spuma, adaugam apoi restul de lapte caldut si albusurile batute spuma tare.

DSC_0106 DSC_0107 DSC_0108

DSC_0109

Framantam 20-30 minute (luam marginile si le aducem peste mijloc), apoi adaugam uleiul treptat si untul topit si racorit tot treptat.

DSC_0110

Framantam bine sa incorporam si untul topit. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul (circa 1 ora).

DSC_0111 DSC_0113

Aluatul il impartim in 2 (obtinem 2 cozonaci) cu mainile unse cu unt topit. Fiecare bucata o impartim iarasi in 2. Pe masa unsa cu unt intindem cu palmele fiecare bucata de aluat, apoi le ungem cu umplutura (batem cu o furculita albusurile de cateva ori, adaugam apoi restul ingredientelor si omogenizam. Impartim in 4 umplutura. Cine doreste poate pune si mai multa nuca).

DSC_0114 DSC_0115 DSC_0116

Rulam , apoi impletim in 2 si asezam cozonacii in formele unse cu unt.

DSC_0119

Lasam sa creasca in forme circa 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus amestecat cu apa. Coacem in cuptorul preincalzit, la 170 grade Celsius, circa 50 minute

DSC_0121 DSC_0209

Scoatem cozonacii din forme si ii invelim in prosoape de bucatarie, (pe o parte ) pana se racesc.

Cozonac cu aluat oparit

Cozonac cu aluat oparit

 

 

Spor la pregatit reteta !

 

Alte retete de cozonac :

Cozonac sarat

Cozonac cu nuca

 

 

Please follow and like us:
error6
fb-share-icon0
fb-share-icon20

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare zi noutatile de pe miremirc.ro

Recomandari

Translate

Similare:

Placinta cu branza dulce

Placinta cu branza dulce

Placinta cu branza dulce Ingrediente : 400 g foi de placinta 1 kg branza de vaci dulce 200 g zahar 5 oua esenta de vanilie   ulei sau unt topit pentru uns foile 1 ou 1 lg zahar   Mod de preparare Placinta cu branza dulce : Intr-un castron amestecam branza...

Pasca cu branza si cacao

Pasca cu branza si cacao

Pasca cu branza si cacao   Aluat : 550 g faina 40 g cacao 25 g drojdie proaspata 290 ml lapte caldut 80 g zahar 4 galbenusuri 1 lgt rasa sare 150 g unt topit esenta de rom sau 3 lg rom coaja rasa de lamaie coaja rasa de portocala   Umplutura : 500 g branza...

Prajitura cu mere si foi fragede

Prajitura cu mere si foi fragede

Prajitura cu mere si foi fragede Foi fragede : 200 g unt 80% 4 oua un praf de sare 2 lg smantana grasa 6 g praf de copt 100 g zahar pudra 600 g faina   Umplutura : 2 kg mere 2 lg zahar 50 g unt scortisoara zeama de lamaie esenta de vanilie   Decor : zahar...

Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
Facebook0
Instagram0
Follow by Email6