Cozonac cu aluat oparit

 

DSC_0241

Aluat :

1 kg faina

200 g zahar

3 plicuri zahar vanilat

50 g drojdie proaspata

7 galbenusuri

4 albusuri

3 lg ulei

230 g unt

3 lg rom

500 ml lapte

1/2 lgt sare

coaja rasa de lamaie si portocala

 

Umplutura :

250 g nuci macinate

3 albusuri

250 g zahar

rom

 

Uns deasupra :

1 galbenus

1 lg apa

 

Mod de preparare :

Intr-un castron amestecam drojdia cu 1 lg zahar si 150 ml lapte. Lasam la dospit 10 minute.

Separat amestecam 3 lg cu varf de faina cu 200 ml lapte clocotit. Omogenizam bine, apoi amestecam cu drojdia dospita de mai sus. Lasam deoparte sa dospeasca circa 15-20 minute.

DSC_0100

DSC_0104

Galbenusurile le mixam bine cu sarea si zaharul. Faina ramasa se amesteca cu drojdia racita si cu galbenusurile spuma, adaugam apoi restul de lapte caldut si albusurile batute spuma tare.

DSC_0106 DSC_0107 DSC_0108

DSC_0109

Framantam 20-30 minute (luam marginile si le aducem peste mijloc), apoi adaugam uleiul treptat si untul topit si racorit tot treptat.

DSC_0110

Framantam bine sa incorporam si untul topit. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul (circa 1 ora).

DSC_0111 DSC_0113

Aluatul il impartim in 2 (obtinem 2 cozonaci) cu mainile unse cu unt topit. Fiecare bucata o impartim iarasi in 2. Pe masa unsa cu unt intindem cu palmele fiecare bucata de aluat, apoi le ungem cu umplutura (batem cu o furculita albusurile de cateva ori, adaugam apoi restul ingredientelor si omogenizam. Impartim in 4 umplutura. Cine doreste poate pune si mai multa nuca).

DSC_0114 DSC_0115 DSC_0116

Rulam , apoi impletim in 2 si asezam cozonacii in formele unse cu unt.

DSC_0119

Lasam sa creasca in forme circa 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus amestecat cu apa. Coacem in cuptorul preincalzit, la 170 grade Celsius, circa 50 minute

DSC_0121 DSC_0209

Scoatem cozonacii din forme si ii invelim in prosoape de bucatarie, (pe o parte ) pana se racesc.

DSC_0241

DSC_0278

 

Spor la pregatit reteta !

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare zi noutatile de pe miremirc.ro

Recomandari

Translate

Similare:

Bougatsa-Placinta greceasca cu crema de gris

Bougatsa-Placinta greceasca cu crema de gris

10 foi de placinta (300 g) 150 g unt Umplutura : 1 l lapte 180 g gris un praf de sare coaja rasa de la 1 lamaie esenta de vanilie 4 oua 100 g zahar 50 g unt Sirop : 250 ml apa 200 g zahar coaja de la 1 lamaie 1 lingurita scortisoara (sau 1 baton scortisoara) 1 lgt...

Placinta greceasca cu vanilie si piersici

Placinta greceasca cu vanilie si piersici

Ingrediente : 400 g foi de placinta 1 compot de piersici (720 g) 3 oua mari 350 ml lapte 150 g zahar un praf de sare 2 lgt zahar vanilat coaja rasa de lamaie 110 g unt topit si racit Decor : zahar pudra Mod de preparare : Scurgem piersicile din compot si le taiem...

Pasca cu smantana

Pasca cu smantana

Aluat : 150 g unt rece (80%) 200 g faina 70 g zahar 2 galbenusuri coaja rasa de lamaie 1 plic zahar vanilat Umplutura : 800 ml smantana (20%) 6 galbenusuri 8 albusuri 4 lg gris 6 lg faina cernuta 10 lg zahar esenta de vanilie Mod de preparare : Aluat : untul rece...