Cozonac cu aluat oparit
Aluat :
1 kg faina
200 g zahar
3 plicuri zahar vanilat
50 g drojdie proaspata
7 galbenusuri
4 albusuri
3 lg ulei
230 g unt
3 lg rom
500 ml lapte
1/2 lgt sare
coaja rasa de lamaie si portocala
Umplutura :
250 g nuci macinate
3 albusuri
250 g zahar
rom
Uns deasupra :
1 galbenus
1 lg apa
Mod de preparare Cozonac cu aluat oparit :
Intr-un castron amestecam drojdia cu 1 lg zahar si 150 ml lapte. Lasam la dospit 10 minute.
Separat amestecam 3 lg cu varf de faina cu 200 ml lapte clocotit. Omogenizam bine, apoi amestecam cu drojdia dospita de mai sus. Lasam deoparte sa dospeasca circa 15-20 minute.
Galbenusurile le mixam bine cu sarea si zaharul. Faina ramasa se amesteca cu drojdia racita si cu galbenusurile spuma, adaugam apoi restul de lapte caldut si albusurile batute spuma tare.
Framantam 20-30 minute (luam marginile si le aducem peste mijloc), apoi adaugam uleiul treptat si untul topit si racorit tot treptat.
Framantam bine sa incorporam si untul topit. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul (circa 1 ora).
Aluatul il impartim in 2 (obtinem 2 cozonaci) cu mainile unse cu unt topit. Fiecare bucata o impartim iarasi in 2. Pe masa unsa cu unt intindem cu palmele fiecare bucata de aluat, apoi le ungem cu umplutura (batem cu o furculita albusurile de cateva ori, adaugam apoi restul ingredientelor si omogenizam. Impartim in 4 umplutura. Cine doreste poate pune si mai multa nuca).
Rulam , apoi impletim in 2 si asezam cozonacii in formele unse cu unt.
Lasam sa creasca in forme circa 20-30 minute, apoi ii ungem cu galbenus amestecat cu apa. Coacem in cuptorul preincalzit, la 170 grade Celsius, circa 50 minute
Scoatem cozonacii din forme si ii invelim in prosoape de bucatarie, (pe o parte ) pana se racesc.
Spor la pregatit reteta !
Alte retete de cozonac :
0 Comentarii