Branzoaice
Aluat :
- 1 kg faina
- 4 oua
- 50 g drojdie proaspata (sau 2 plicuri drojdie uscata Dr.Oetker)
- 400 ml lapte
- 150 g unt topit
- 5 lg zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
Umplutura:
- 1/2 kg branza de vaci grasa
- 2 oua,
- zahar dupa gust (5-6 lg)
- 2 plicuri zahar vanilat,
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 1 lg gris (optional)
Uns deasupra :
1 ou
Mod de preparare Branzoaice :
Aluat : maia : drojdia o amestecam cu 1 lg zahar pana se lichefiaza, adaugam putin lapte caldut si 1 lg faina (daca folosim drojdie uscata o amestecam cu faina, apoi cu restul ingredientelor si framantama; la sfarsit adaugam untul topit ). Amestecam si lasam la dospit circa 10-15 minute. Cernem faina intr-un castron, adaugam ouale, laptele caldut in care am dizolvat zaharul si zaharul vanilat, maia-ua si untul topit si racorit. (nu se pune fierbinte peste aluat). Framantam circa 10-15 minute, Impartim aluatul in 2 si il lasam la crescut circa 40 minute.
Cu ajutorul sucitorului intindem fiecare bucata de aluat, fara sa-l mai framantam. Cu un cutit taiem patrate , adaugam cate o lingura din umplutura , apoi adunam la mijloc colturile opuse. Asezam branzoaicele in tava tapetata cu hartie de copt.
Pentru branzoaicele trandafir, crestam pe diagonala cele 4 colturi ale aluatului (nu e obligatoriu sa fie cercuri, iasa foarte bine si cu patrate sau dreptunghiuri…), asezam cate 1 lg din umplutura, apoi adunam cate 2 petale opuse in jurul umpluturii, apoi celelalte 2 petale ramase. Este foarte buna ideea aceasta deoarece branza nu mai curge din aluat. Voi reveni cu poze personale cat de curand, iar pana atunci, las modelul de pe net.
Lasam sa creasca circa 15 minute, apoi le ungem pe deasupra cu ou batut (sau cu 1 galbenus amestecat cu 1 lg lapte). Dam la cuptor pana se rumenesc, (cuptorul preincalzit), la 180 grade Celsius.
Umplutura : se amesteca toate ingredientele.



Sursa mea :
Alte retete de aluat dospit dulce :
astea's poale'n brau cu siguranta:)
cam asa 🙂