Maia :
25 g drojdie proaspata
150 ml lapte caldut
5 lgt zahar
3 lg faina
Aluat :
maia
500 g faina 000
180 g unt moale (sau 250 g margarina)
4 galbenusuri
coaja rasa de la 1 lamaie medie
1/2 lgt rasa de sare
Umplutura :
300 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
150 g nuci macinate
150 g mac
4 albusuri
1 ou
Sirop :
200 ml apa
3 lg zahar
2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare :
Maia : frecam drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, adaugam laptele caldut si faina. Omogenizam si lasam la dospit 10-15 minute.
Aluat : intr-un castron, cernem faina, adaugam untul moale de la temperatura camerei sau margarina si frecam intre palme. Adaugam apoi restul ingredientelor. Framantam timp de 30 minute, impartim aluatul in 4 parti si lasam la crescut (45 minute).
Umplutura : 2 albusuri le batem cu furculita putin, adaugam 150 g zahar, 1 plic zahar vanilat si 150 g mac (in retetea nu cere sa fie macinat). Omogenizam si lasam deoparte.
La fel procedam si pentru nuca : 2 albusuri le batem putin cu furculita, adaugam 150 g zahar, 1 plic zahar vanilat, iar la final 150 g nuca .
Luam prima bila de aluat crescut, o framantam putin pentru a scoate bulele de aer, intindem cu sucitorul o foaie dreptunghiulara si pe 2/3 din foaie intindem 1/2 din umplutura cu mac .
Rulam , iar capetele le aducem spre interior, cam 5 cm, pentru a nu iesi umplutura. Asezam baigli pe hartia de copt si o punem intr-o tava. (25*35 cm). Fiecare baigli va fi asezat pe hartia lui de copt.
ce bine arata asa rumenite! si eu vreau 🙂
Ce bine arata!
ce frumosi sunt, si ce multa umplutura au, cum imi place mie!
De cativa ani imi propun sa fac si eu… si uite ca mereu uit.. 🙁 Pana ajung sa fac eu, ma servesc cu cate o felie de la tine!!
nemaipomenit de buna am facut si eu si am reusit