Blat cacao :
4 oua
4 lg zahar
2 lg ulei
3 lg faina
2 lg cacao
Blat galben :
3 oua
3 lg zahar
1,5 lg ulei
4 lg faina
Crema ciocolata :
2 oua
130 g zahar
1 lg cacao
150 ml lapte
1 lg faina
100 g ciocolata neagra (75%)
1 fiola esenta de rom
1 plic zahar vanilat
200 g unt (80%)
Crema frisca :
130 ml frisca lichida
visine din compot
Sirop :
1/2 pahar apa
70 g zahar
1 fiola esenta de rom
Glazura :
250 ml frisca lichida (sau smantana pentru frisca + 1 lg zahar pudra)
visine pentru decor
decoratiuni ciocolata alba
stelute albe
Mod de preparare :
Blat cacao : mixam spuma albusurile, adaugam zaharul, mixand pana se topeste, apoi galbenusurile amestecate cu uleiul, iar la urma faina cu pudra de cacao cernute. Omogenizam cu o lingura. Coacem in forma rotunde de tort (d=23 cm), tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 15-20 minute. Blatul rece il taiem in 2.
Blat galben : mixam spuma albusurile, adaugam zaharul, mixand bine, apoi galbenusurile frecate cu uleiul, iar la urma faina cernuta. Coacem in forma rotunda (d=23 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 180 grade Celsius, circa 15-20 minute. Blatul rece il taiem in 2.
Crema de ciocolata: amestecam cu un tel ouale cu zaharul, faina si pudra de cacao, laptele si punem pe foc pana se ingroasa, amestecand mereu. Luam de pe foc , adaugam ciocolata bucatele, zaharul vanilat si esenta de rom. Acoperim crema cu folie alimentara si lasam sa se raceasca. Untul moale de la temperatura camerei il mixam putin, apoi adaugam peste el cate 1 lg din crema de ciocolata rece. Crema o impartim in 2.
Sirop : apa si zaharul le punem intro craticioara, pe foc mediu, pana da in 2-3 clocote. Luam de pe foc si adaugam esenta de rom. Lasam siropul sa se raceasca.
Asamblare : 1/2 blat cacao insiropat-1/2 crema ciocolata-1/2 blat galben insiropat-frisca batuta spuma-visine-1/2 blat galben insiropat-1/2 crema ciocolata -1/2 blat cacao insiropat- imbracam in frisca batuta spuma-decor.
Dam tortul la rece de seara pana dimineata sau pentru minim 2 ore, apoi il imbracam in frisca batuta spuma.
Taiem felii cu un cutit ascutit , trecut prin apa fierbinte, sters de apa.
Spor la prajiturit !!! 🙂
Mersi Geta Spatar pentru reteta . Este un tort delicios ! 🙂

Lasă un răspuns