Foi :
1 ou
160 g zahar
150 g unt
3 lg miere topita
2 lg lapte
1 lgt bicarbonat
500 g faina
Crema :
300 ml lapte
3 lg faina
200 g zahar
200 g unt
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la 1/2 lamaie
marmelada de caise (sau prune etc)
Decor :
zahar pudra
Mod de preparare :
Foi : intr-o craticioara punem ingredientele : zaharul (eu am folosit zahar pudra), oul, untul, mierea, laptele si bicarbonatul stins cu putin otet. Punem pe foc, amestecand mereu, pana cand compozitia se umfla si isi dubleaza volumul.
Luam craticioara de pe foc lasam putin sa se racoreasca si adaugam faina. Amestecam energic pana obtinem un aluat omogen. Impartim in 4 si coacem 4 foi.
Aluatul il impartim in 4 si intindem 4 foi.
Foile le-am intins cu sucitorul pe masa, apoi le-am rulat pe sucitor si le-am asezam pe fundul tavii, pe care am presarat faina. Marginile le-am taiat cu cutitul. Dam tava la cuptor pentru cateva minute, la foc mic (circa3-4 minute).
Crema : laptele rece il turnam peste faina amestecata cu zaharul si zaharul vanilat, omogenizam bine si punem pe foc mic, amestecand mereu, pana cand crema se ingroasa.
Luam de pe foc si adaugam coaja rasa de lamaie, apoi lasam crema sa se raceasca, acoperita cu o folie alimentara, pentru a nu forma crusta.
Untul il mixam putin, iar in el adaugam cate o lingura din crema racita.
Crema o impartim in 2 .
Asamblare : foaie- 1/2 crema- foaie-marmelada de caise-foaie-1/2 crema-foaie.
Peste prajitura asezam o greutate (eu am asezat un tocator de lemn ) si o dam la rece. Dupa cateva ore o decoram cu zahar pudra.
Craciun fericit alaturi de intreaga familie, multa sanatate, numai bucurii si cat mai multe impliniri !
Sursa mea : caietul vechi cu retete al mamei mele. 🙂
Sarbatori fericite! Un Craciun cu pace in suflet, cu ganduri pozitive si un an 2014 mai bun!
Multumesc de urari ! Sarbatori fericite ! 🙂
Buna, ce dimensiune are tava?
25×35 cm