Prajitura sultanului

dsc_1160

Blat cacao :

9 oua

30 g amidon alimentar

30 g faina

100 g zahar

50 g cacao

50 g unt topit

100 g alune prajite macinate

 

Sirop :

150 ml apa

2 lg zahar

 

Crema vanilie :

5 galbenusuri

50 g amidon alimentar

600 ml lapte

20 g unt

100 g zahar

esenta de vanilie

 

Crema ciocolata 1 :

300 ml smantana pentru frisca

200 g ciocolata neagra (55%)

30 g zahar

1/3 crema vanilie

 

Crema alune :

5 g gelatina granulata

1 lg cognac

180 g alune prajite macinate

150 ml smantana pentru frisca

2/3 crema vanilie

 

Crema ciocolata 2 :

300 ml smantana pentru frisca

150 g ciocolata neagra (55%)

100 g zahar

 

Mod de preparare :

 Blat cacao : intr-un castron mixam 7 galbenusuri , 2 oua si zaharul, untul topit, faina amestecata cu amidonu, pudra de cacao si alunele prajite macinate, apoi albusurile batute spuma . Coacem prajitura in tava (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la 220 grade Celsius, circa 10 minute. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il taiem in 2.

dsc_1043

 Sirop : zaharul si apa le punem intr-o craticioara, pe foc mediu si lasam sa fiarba circa 3 minute. Cu siropul racit insiropam cele 2 blaturi de cacao.

 Crema vanilie : punem intr-o cratita, pe foc mediu, laptele si untul; galbenusurile le mixam spuma cu zaharul, apoi amidonul alimentar, iar peste ele adaugam laptele fierbinte in fir subtire, mixand mereu. Punem din nou pe foc pana cand crema se ingroasa, amestecand mereu, apoi luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca.

dsc_1031 dsc_1033 dsc_1035

 Crema de ciocolata 1: smantana pentru frisca o batem spuma, adauam zaharul, apoi 100 g ciocolata topita. 100 g ciocolata topita o amestecam cu 1/3 crema de vanilie. Amestecam cele 2 crema , apoi crema obtinuta o intindem peste primul blat de cacao insiropat.

dsc_1036 dsc_1037 dsc_1038 dsc_1040 dsc_1041 dsc_1042 dsc_1044

Crema alune : gelatina o hidratam in putin apa rece timp de 10 minute, apoi o topim pe foc mic , fara sa o dam in clocot sau la microunde cateva secunde. Gelatina hidratata si topita o adaugam peste 2/3 crema de vanilie , amestecam bine, apoi incorporam cognacul, alunele macinate si prajite si smantana pentru frisca batuta spuma. Crema de alune o intindem peste al-2-lea balat de ciocolata insiropat.

dsc_1048 dsc_1049 dsc_1051

dsc_1053

 Crema ciocolata 2 : punem intr-o cratita smantana pentru frisca si zaharul, pe foc mediu, pana incepe sa fiarba; luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele. Lasam 3 minute, apoi amestecam si lasam crema sa se raceasca; rece o mixam spuma. Crema de ciocolata o intindem peste crema de alune. Dam prajitura la frigider pentru minim 4 ore sau de seara pana dimineata.

dsc_1056 dsc_1057

Taiem prajitura cu cu cutit trecut prin apa fierbinte, sters de apa.

dsc_1190

dsc_1160

dsc_1184

Deliciu cu alune si ciocolata ! Spor la prajiturit !! 🙂

Sursa : http://forum.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/21180/Tortul-Sultanului/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

3 Responses to Prajitura sultanului

  1. Andreea

    Mamma mia ! O sa incerc si eu reteta 😀

  2. Carmen

    Ti-a iesit foarte frumoasa prajitura!
    Am facut aceasta prajitura sub forma de tort acum vreo 7 ani dar imi aduc aminte ca a fost mult de munca la ea si multe vase de spålat 🙂 Mi-a luat mai mult timp pentru ca am facut si ornamente din ciocolata pentru decorarea. Dar este o prajitura foarte buna. Merita incercata macar o data daca aveti rabdare.

    • miremirc

      asa este 🙂 dar merita si este o prajitura/tort spornic(a)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.