400 g foi de placinta
ulei
apa
Umplutura :
300 g nuci macinate
6 lg zahar
2 lgt scortisoara
Sirop :
500 ml apa
300 g zahar
esenta de vanilie
coaja rasa si zeama de la 1/2 lamaie
1 lg rom
Mod de preparare : foile de placinta le taiem pe orizontala, apoi pe verticala, obtinand 4 dreptunghiuri. Foile pe care nu le folosim le tinem acoperite cu folia in care au fost cumparate, pentru a nu se usca .
Luam cate o foaie de placinta , o pensulam cu apa, peste ea asezam cea de a doua foaie, o pensulam cu apa si apoi o stropim cu putin ulei. Presaram nucile macinate amestecate cu zaharul si scortisoara, asezam betigasul de frigarui , apoi rulam in jurul lui. Marginile le aducem spre interior, apoi scoatem betisorul si asezam Sarailia in tava tapetata cu hartie de copt. Repetam pana terminam foile si nucile. Lasam 2-3 linguri de nuci pentru a presara peste sarailia coapta si racita. Mie mi-au incaput la fix intr-o tava 20*30 cm. Sarailiile le ungem cu ulei , apoi le dam la cuptor, pana se rumenesc usor deasupra.
Sirop: punem apa si zaharul intr-o craticioara, pe foc; dupa ce incepe sa clocoteasca lasam pe foc circa 10 minute, pana se leaga siropul. Luam deoparte si punem zeama de lamaie, rom-ul, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Siropul il turnam peste Sarailia fierbinte, apoi acoperim tava cu un prosop umed, circa 30 minute.
Este reteta mea de baclava , foarte putin modificata : https://miremirc.ro/2011/04/12/baclava/.
Spor la pregatit reteta ! 🙂
Lasă un răspuns